Annons

Mer distansplugg ska minska trängseln i höst

Regeringen ökar möjligheterna för gymnasier att undervisa på distans, om problem med trängsel på bussar och tåg kräver det.

Syftet är att minska smittrisken – men fackförbunden varnar för att det kan medföra högre arbetsbelastning för lärarna.

Under strecket
Alice Nordevik / TT
Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Anna Ekström (S) öppnar för mer distansundervisning för gymnasieelever i höst, om trängsel på bussar och tåg kräver det när skolorna öppnar igen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

"Tanken är inte att det här ska användas som ett sätt att tjäna pengar", säger Anna Ekström om risken för att gymnasieskolorna lockas till att gå över till mer distansundervisning eftersom det är billigare.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Möjligheten öppnas i och med att regeringen ändrar i en förordning. Den är nödvändig, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S), eftersom gymnasierna i höst återgår till undervisning i skolan igen. Under våren har undervisningen skett på distans på grund av pandemin, för att minska smittrisken.

När skolorna öppnar igen innebär det ett kraftigt ökat resande – många gymnasieelever reser relativt långt med buss, regionaltåg, pendeltåg och tunnelbana. För eleverna innebär det ingen större risk, men äldre resenärer kan få en ökad risk att bli allvarligt sjuka.

Annons
Annons
Annons