Annons

Minskad översvämningsrisk i Säter

Situationen vid dammen i närheten av Säter har efter en kritisk förmiddag stabiliserats. Ett 20-tal personer har arbetet med att höja vallarna och leda bort vattnet.
– Vi avslutar arbetet för dagen nu, säger Torbjörn Orr, säkerhetssamordnare på kommunen, till SvD.se.

Under strecket
Publicerad

Stora delar av centrala Säter hotas av mängder vatten från sjön Ljustern.

Foto: ULF PALM/SCANPIXBild 1 av 6

Situationen beskrivs som allvarlig. Genom Säter rinner en smal å som tar emot vatten från sjön Ljustern. Om dammen brister riskerar ån att svämma över.

Foto: ULF PALM/SCANPIXBild 2 av 6

Frivilliga, räddningstjänsten och anställda på kommunen arbetade på måndagsförmiddagen febrilt med att stärka vallarna. Under det senaste dygnet har läget förvärrats.

Foto: ULF PALM/SCANPIXBild 3 av 6

Under måndagen höjdes vallarna och presenning lades ut bakom betongfundamenten så att inte gruset inte skulle spolas bort.

Foto: ULF PALM/SCANPIXBild 4 av 6

Riksväg 50 mellan Ludvika och Grängesberg fick stängas på söndagen sedan delar av vägen spolats bort.

Foto: HENRIK HANSSON/SCANPIXBild 5 av 6

Under måndagen var vägen fortfarande avstängd. Vägverket valde att ta det säkra före det osäkra.

Foto: HENRIK HANSSON/SCANPIXBild 6 av 6

Översvämningarna som slog hårt mot Västsverige i helgen har nu drabbat Dalarna. Frivilliga, räddningstjänsten och anställda på kommunen arbetade på förmiddagen febrilt med att stärka vallarna vid Ljustern i Säter.

Men efter en förmiddag då läget såg allvarligt ut uppger kommunen nu att läget är under kontroll, även om det fortfarande är kritiskt. Efter att vattnet stigit med tio centimeter det senaste dygnet har situationen stabiliserats och vattnet stiger inte lika mycket som tidigare.

Annons
Annons
Annons