Annons
X
Annons
X

Dyster start på året i Kina

Nedslående industristatistik och ett börsras inledde året i Kina. Fler stimulanser väntas för att få fart på ekonomin. Industrins utveckling är ett bekymmer – men börsernas utveckling ska man inte hänga upp sig på, enligt en ekonom.

Av TT
Kinas skakiga ekonomi

Det går fortsatt trögt för industrin i världens näst största ekonomi. Aktiviteten i Kinas fabriker avtog i december för tionde månaden på raken och ligger under gränsen som markerar tillväxt, enligt en undersökning från Caixin/Markit.

De svaga siffrorna bidrog till att sänka börserna i Shanghai och Shenzhen, som stängdes när raset nått sju procent men drog med sig världsbörserna utför.

De dåliga nyheterna för industrin är bara en delförklaring till börsnedgången, anser Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

Annons
X

– Man kan konstatera att det var en dålig start på året. Det finns också en osäkerhet om vilka regleringar som myndigheterna kan vidta framöver, säger han.

Det ständigt återkommande problemet med den kinesiska ekonomin är att den trots sin alltmer integrerade roll i världsekonomin fortfarande saknar transparens, vilket inte är bra.

– Jag ser inte någon tydlig bottenkänning. Under senhösten har beslutsfattare sagt att ekonomin stabiliserats, men frågan är om Peking försöker att intala sig själva att allt är bra, eller om det är så att de inte har koll på läget, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Tillväxten i Kina 2015 väntas hamna på runt sju procent när året summeras, den lägsta siffran på 25 år. Flera faktorer samverkar för att kyla ekonomin. Efterfrågan på varor är svag både på hemmamarknaden och internationellt, och fabrikerna dras med överkapacitet. Investeringarna har saktat in.

De kinesiska börserna är trots allt små sett till ekonomins storlek. Man bör därför inte lägga för stor vikt vid den återkommande turbulensen där, utan titta mer på hårda data, anser Isaksson.

– Utvecklingen inom industrin är ett bekymmer. Men det spretar litegrann, tjänstesektorn går bättre. Och tittar man på BNP-siffror har det ändå gått hyggligt bra.

Om den svaga industriutvecklingen skulle slå igenom tydligt på BNP får det betydelse för resten av världen och Sverige. Men i nuläget går svensk industri åt andra hållet, det sker en återhämtning, påpekar Torbjörn Isaksson.

Det är tack vare att de marknader Sverige har mest handel med, som euroområdet, går bättre.

Det finns förväntningar på ytterligare stimulanser från politiskt håll i Kina. Många bedömare, inklusive Nordea, tror på en tillväxt runt 6,5 procent i år, alltså lägre än 2015.

2016 blir Kina ordförandeland i G20-gruppen och landet spelar också en fortsatt avgörande roll för utvecklingen i Bric-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina), anser Bergqvist.

– Man ska inte underskatta kinesernas långsiktighet. Landet kommer att spela en viktig roll även 2016, säger han.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X