Annons
X
Annons
X

Minskad EU-avgift för Sverige

EU-ledarna har enats om en långtidsbudget för 2014-20. Sveriges EU-avgift beräknas mot förväntan minska något och hamna på 32 miljarder kronor 2014.

Av TT
Foto: REUTERS

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) beskrev budgetöverenskommelsen som ”mycket bra för Sverige”.

Minskningen i EU-avgift beror på att Sverige har fått behålla 80 procent av sin rabatt på EU-avgiften, vilket motsvarar 2,8 miljarder kronor. Det beror också på att EU:s utgiftsnivå har sänkts.

Budgeten landar totalt på 960 miljoner euro och den svenska EU-avgiften beräknas 2014 bli 32 miljarder kronor, en halv miljard lägre än 2012. Det kan jämföras med tidigare farhågor om en kraftig ökning på mellan fyra och sex miljarder.

Annons
X

Men uppgörelsen imponerar inte på Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

– Jag har noterat att Fredrik Reinfeldt är väldigt nöjd, men jag kan konstatera att den svenska rabatten har sjunkit och blivit betydligt mindre.

Hon tycker att det är bra att den totala EU-budgeten minskar, när flera EU-länder tvingats skära i de nationella budgetarna. Men hon tycker inte att regeringen har skäl att slå sig på bröstet efter förhandlingarna, även om regeringen flaggade för att rabatten skulle kunna ha blivit ännu lägre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT: Har rätt prioriteringar gjorts i budgeten?

  – Det är fortfarande för mycket som går till passivt jordbruksstöd, däremot är det positivt om man satsar mer på forskning och utveckling, säger Magdalena Andersson.

  Även Miljöpartiet är mycket kritiskt mot kompromissen om EU:s långtidsbudget.

  ”Utifrån ett svenskt perspektiv är det inget annat än ett misslyckande att den svenska rabatten tycks sänkas rejält”, skriver Ulf Holm, riksdagsledamot i EU-nämnden för MP, i ett pressmeddelande.

  EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) är nöjd med nedskärningarna i EU:s långtidsbudget.

  ”Vi hade siktet inställt på 100 miljarder euro i besparingar, nu blir det kring 90 miljarder. Det är överraskande bra”, skriver hon i ett pressmeddelande.

  Den danska regeringen kunde efter toppmötet fira att landet för första gången beviljats en rabatt - på en miljard danska kronor - på sin EU-avgift.

  Ett annat mål för länderna som ville ha en mindre budget, var att ”modernisera” EU-budgeten, vilket innebär mer pengar på forskning, utveckling och infrastruktur och mindre till jordbruks- och regionstöd.

  Reinfeldt anser att taktiken lyckades även där. Jordbruks- och regionstöden minskar även om de fortfarande utgör omkring två tredjedelar av budgeten. Men för att få ihop överenskommelsen tvingades EU-ordförande Herman Van Rompuy föra över 14 miljarder euro från infrastruktursatsningar till region- och jordbruksstöden. Därmed kunde även Frankrike acceptera nedskärningarna.

  – Det är kanske inte en perfekt budget för någon - men det finns mycket i den för alla, säger EU:s ordförande Herman Van Rompuy på sin presskonferens.

  Frankrikes president François Hollande kommenterar uppgörelsen:

  – Det var en uppgörelse som tog lång tid att nå, som vanligt, men som jag tror är en bra kompromiss.

  Men från EU-parlamentet lät det inte särskilt glatt.

  ”Den här överenskommelsen stärker inte konkurrenskraften i den europeiska ekonomin, utan försvagar den. Den tjänar inte våra europeiska medborgares främsta intressen. EU-parlamentet kan inte acceptera dagens uppgörelse... Vi beklagar att herr Van Rompuy inte har talat och förhandlat med oss under de senaste månaderna”, skriver gruppledarna för alla de fyra största grupperna i parlamentet - såväl högern, som socialdemokraterna, de liberala och de gröna - i ett gemensamt uttalande.

  Fakta: EU:s långtidsbudget

  EU:s långtidsbudget gäller för åren 2014-20 och sätter ramarna för hur mycket som kan satsas i varje årsbudget. Det förslag som stats- och regeringscheferna enats om ligger på totalt 960 miljarder euro i åtaganden.

  De klart största posterna är regionalstödet, som uppgår till 325 miljarder euro (34% av budgeten), samt jordbruksstödet, som ligger på 373 miljarder euro (39% av budgeten).

  Förslaget går nu vidare till EU-parlamentet, där en tuff behandling väntar sedan ledarna för alla de största partigrupperna uttalat sig starkt kritiskt om stats- och regeringschefernas uppgörelse.

  Näringsliv Live rapporterar direkt svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X