Annons

Minska salthalten i alla livsmedel

Att svenskarnas höga saltintag får konsekvenser för hälsan är tydligt. Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor. Därför förordar vi att salthalten sänks samordnat, rakt över, i alla livsmedel, skriver Stig Orustfjord, Louise Ungerth och Jan Bertoft.

Publicerad

Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på saltet i maten.

I dag äter genomsnittssvensken ungefär 11 gram salt per dag. Det är nästan dubbelt mer än vad som rekommenderas. Slår man ihop vår gemensamma saltkonsumtion på ett år blir det ett saltberg på 35 280 ton, stort nog att täcka nästan hela Sergels torg i Stockholm.

Att för mycket salt höjer blodtrycket är vetenskapligt belagt. Högt blodtryck är i sin tur en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom, skriver författarna.

Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 2

Stig Orustfjord, Louise Ungerth och Jan Bertoft

Foto: SLV, ERIK G SVENSSON, CHARLIE DREVSTAM Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons