Krönika

Mikael Mölstad:Minska risken för stroke – med vin

Mikael Mölstad

Med ständiga bränder, översvämningar och nya forskningsrön är det full fart på nyhetsflödet i vinbranschen. Mikael Mölstad blickar tillbaka på ett händelserikt år.

Publicerad
Att dricka vin varje dag har flera positiva hälsoeffekter för kvinnor.

Att dricka vin varje dag har flera positiva hälsoeffekter för kvinnor.

Foto: AP
Annons
Att dricka vin varje dag har flera positiva hälsoeffekter för kvinnor.

Att dricka vin varje dag har flera positiva hälsoeffekter för kvinnor.

Foto: AP
Att dricka vin varje dag har flera positiva hälsoeffekter för kvinnor. Foto: AP

Nästan varje dag sitter jag mitt i vinvärldens nyhetsflöde. Det är fascinerande att det kan hända så mycket. Fast egentligen inte. Vinindustrin är en av världens största näringsgrenar. Inte riktigt lika stor som turistindustrin, men närapå.

Förra året var ett särdeles händelserikt år. Som vinskribent behöver jag aldrig vara sysslolös. Det handlade mycket om klimat, förfalskningar, kinesiska pengar och nya hälsorön. Häng med på en resumé så har du också koll.

Det har brunnit rejält i Australien i år – igen. Förra året drabbade det stora vinområden. Och är det inte eldhav så är det översvämning. I det australiska vindistriktet Riverina stod vattnet en meter högt i vingårdarna i början av året. Tiotusentals ton druvor förstördes. Även i Italien och Frankrike öppnade sig himlens portar. Bara i Bordeaux föll det över 200 procent mer regn i april.

Annons
Annons

Det är sant att vinbonden med sina känsliga druvor mer än många andra upplever hur klimatet förändras. I Tyskland där man älskar sitt sötkrämiga eiswein – blir det alltmer sällan tillräckligt kallt. Ett eiswein måste nämligen pressas av druvor som nått en fryspunkt på minst minus åtta grader.

Desto gladare blev vinodlare av förra årets många forskningsrapporter kring vin och hälsa. Många av dem riktade in sig på kvinnor.

I en studie konstaterades att kvinnor med ett moderat intag av alkohol minskade risken att få ledgångsreumatism med 50 procent jämfört med de kvinnor som inte drack alls. Även strokerisken minskade – men bara med knappt 20 procent. Dessutom kom spanska forskare fram till att kvinnor som dricker ett par glas vin om dagen minskar risken för depression med nästan 40 procent.

Ingen av dessa siffror gällde för män. Men det kommer säkert ny forskning i år där vi män hamnar mer i fokus. Män är i stället bättre på att handla vin – i synnerhet dyra fina viner. Förra året stod Bordeaux i fokus. Där har det varit en närmast hysterisk prisökning tack vare den gigantiska Kinamarknaden. Närmare tio slott i Bordeaux såldes också till nyrika kineser.

I Bourgogne blev man varnad och ville inte hamna i samma prisspiral. Producenterna där menar att Bordeauxslotten blivit totalt beroende av kineserna eftersom andra köpare tycker att vinerna blivit på tok för dyra. I Bourgogne vill de inte börja massproducera Kinaviner.

Jag kan förstå bourgogneproducenterna. Med sina mer unika och känsliga viner vill de inte hamna i rampljuset hos alla världens statusjägare. En risk med detta är nämligen förfalskning. I Kina avslöjades förra året stora förfalskningssyndikat av slottsviner från Bordeaux. De köpte och stal fina tomflaskor och fyllde dem med halvdant rödtjut. Ju finare etikett desto högre pris och mindre risk för upptäckt: en fin bordeaux måste ju alltid lagras några år.

En av förra årets mest förslagna förfalskare var den amerikansk-indonesiske finansmannen Rudy Kurniawan. Han hade för vana att leva loppan med de dyraste vinerna på de bästa krogarna. Som souvenirer bad han alltid om att få ta med sig tombuteljerna hem.

Samtidigt var han känd som vinsamlare som ofta sålde dyrbara flaskor på auktion. Ja, ni förstår säkert sambandet. Vad jag inte förstår är hur han fick ihop ekonomin. Ett fint vin på krogen är ju alltid dyrare än de priser man kan få ut på en auktion. Är det inte dylikt som kallas för Ebberöds bank?

Jag passar på denna fråga och ställer mig åter i nyhetsflödet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons