Minska matsvinnet – och spara tusenlappar

Lyckas du minska ditt matsvinn gör du planeten en tjänst. Du kan spara 3 000–6 000 kronor per år – bara på att vara lite mer rädd om maten du äter.

Under strecket
Publicerad
Annons
  • Att planera sina inköp är A och O. Skriver du inköpslista ökar sannolikheten att du står emot erbjudanden som ”köp 3, betala för ” – av saker som du kanske inte ens behöver och som i ett senare skede riskerar att hamna i slasken eller soporna.
  • Att köpa storförpackningar av färskvaror är inte heller någon bra idé, såvida du inte är säker på att det kommer att gå åt.
  • Glöm inte att titta på bäst före-datum – men glöm inte heller bort att mycket mat går att äta längre än angiven dag. Om du kan – köp mat med kort datum.
  • Kolla en extra gång på matvarorna som du lägger i din kundkorg. Extra viktigt är det med frukt och grönt, där man i vissa fall kan råka få med sig dåliga varor hem. Ser alla morötterna i påsen fräscha ut? Är gurkan fast och fin i båda ändar?
  • Se över bäst före-datum så att du inte missar att något håller på att bli dåligt.
  • En fördel med genomskinliga burkar och förpackningar är att det syns hur mycket mat som finns i dem.
  • Ha en temperatur i kylen så att maten inte blir för varm eller för kall. Rekommenderade temperaturer är +4–5 i kylen, något varmare i svalen och –18 i frysen.
  • Produkter som mjölk och kött ska ligga där det är som kallast. Grönsaker kan förvaras varmare. Ingenting ska ligga i direkt solljus.
  • Lita på dina sinnen – maten kan vara fullt ätbar även om datum och vana säger att den ska slängas.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons