Annons
X
Annons
X

Minoritetsstyre lockar Löfven

Stefan Löfven utesluter inte att Socialdemokraterna vid en valvinst 2014 kan bilda en minoritetsregering på egen hand. S-ledaren menar att den politiska spelplanen ritades om när alliansen i valet 2010 tappade sitt trumfkort – den egna majoriteten.

[object Object]
Intervju med Stefan Löfven. Foto: YVONNE ÅSELL

”Du måste ha med mitten, och sen täcker du ut mot vänsterkanten, då får du ihop dina 45 procent”, löd Göran Perssons strategi inför valet 2002.

S-ledaren Stefan Löfven skrockar lite när han får det klassiska citatet uppläst för sig.

– Ja, det ligger mycket i det. Persson är en klok man i många avseenden, inte minst i den här typen av frågor. Du måste ju naturligtvis ha mitten i politiken, så är det, säger han när SvD intervjuar honom i ett konferensrum kort efter det att han har hållit tal till sina partivänner i Västerbotten.

Annons
X

Socialdemokraternas nye partiordförande har lett partiet i drygt två månader. Han har kritiserats för att ligga alltför lågt, men trots det har han en stark opinionsvind i ryggen och i flera mätningar ser partiet ut att locka väljare både från Moderaterna och Vänsterpartiet – både från höger- och vänsterkanten.

– Vi ska ju attrahera både arbetare och traditionella LO-grupper men också TCO- och Saco-grupper. Är du ingenjör eller företagare och entreprenör så ska ju ett antal av dem också känna att socialdemokratisk politik ger dem möjligheter, förklarar Stefan Löfven.

Den nya S-ledningens fokus är för närvarande att arbeta fram sin ekonomiska vårmotion, partiets svar på regeringens vårbudget. I den kommer de första tydliga signalerna om vilken politik Stefan Löfven och hans ekonomiska talesperson Magdalena Andersson vill föra. Men även om det är över två år till nästa val så aktualiserades frågan om ett rödgrönt regeringssamarbete i helgen av den före detta S-ledaren Göran Persson.

I SVT:s Agenda förespråkade han att Socialdemokraterna ska gå till val på egen hand. Att binda sig för ett regeringssamarbete före valet vore fel, menade Persson.

Stefan Löfven var en av få som stod upp för Mona Sahlin när det 2008 blåste som mest kring hennes planerade regeringssamarbete med Miljöpartiet.

– Jag tyckte att det var rätt som Mona gjorde då att ta med Miljöpartiet. Just därför att vi aldrig får misstänkas för att inte klara ekonomin. Det var de som vid det tillfället var tydliga med att ta ansvar för ekonomin, vänstern var inte det då.

Att Vänsterpartiet trots allt togs med i ett senare skede ser han som oundvikligt i det läge som uppstod, det vill säga när de interna S-protesterna blev för starka. Men det var olyckligt, menar han.

– Vi blev inte tillräckligt trovärdiga då, det regeringsalternativet. Det blev hot om Ohly som finansminister och det ena med det femte.

Och igår kväll i SVT:s program Min sanning förklarade Mona Sahlin att hon ångrar att hon inte satte hårt mot hårt och krävde av partiet att få slippa ta med V.

– Det har jag tänkt på många, många, många gånger och det kommer jag säkert fortsätta göra tills jag dör.

Men inför valet 2010 satt de rödgröna i en svår sits. Oppositionen skulle mätas mot en borgerlig majoritetsregering vars statsråd hade hållit ihop under en hel mandatperiod. Pressen var stor på S, V och MP.

– Man ska komma ihåg att då hade vi en majoritetsregering. Frågan kom ju hela tiden – hur får ni till en majoritet i parlamentet?

Idag är scenen en annan, påpekar Stefan Löfven.

– Nu sitter de på samma problem som vi. Nu vet vi att även den här regeringen får regera i minoritet. Och då är spelplanen annorlunda.

Hur då?

– Då kan du ha en minoritetsregering också. Du kan ha en minoritetsregering bara du ser till att fixa majoritet i parlamentet.

Stefan Löfven utesluter därför inte en sådan lösning.

– Det är ett av alternativen. Men vi får återkomma till hur det ska se ut. Man måste titta på alla alternativ. Därför gäller det att ha det öppet i början. Nu tänker vi ta oss tid att konsultera vårt eget parti.

Vem kallade Löfven för en vapenlobbyist? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Intervju med Stefan Löfven.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 2

Stefan Löfven var en av få som stod upp för Mona Sahlin när det 2008 blåste som mest kring hennes planerade regeringssamarbete med Miljöpartiet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X