Annons
Kommentar

Knut Brunnberg:Minns du hur livet var före filterbubblan?

Foto: Christopher Anderson/IBL

Under förra året växte problemet med filterbubblan. Plötsligt valde den Donald Trump till president och tvingade britterna att lämna EU. Frågan är vilka illdåd bubblan kan ställa till med under 2017? Och hur var det förr? Före sociala medier och Google-algoritmer? Knut Brunnberg försöker, på ett högst subjektivt och osakligt sätt, rekonstruera hur en dag såg ut – innan filterbubblan slöts omkring honom.

Under strecket
Publicerad

”Pojke blåser bubblor” av Edouard Manet.

Foto: Bridgeman/IBLBild 1 av 2

Färglitografi av såpbubbla, 1872

Foto: Universal History Archive/IBLBild 2 av 2

06.30 Vaknar, dricker kaffe. Hämtar tidningarna i brevlådan. Börjar med Nordvästra Skånes tidningar för att sedan fortsätta med den grekiska finanstidningen Naftemporiki, azerbadjanska Bakinskiy Rabochiy, salvadoranska Diario Co Latino, Hjo Tidning, Svenska Dagbladet och Proletären. Det blir lite att läsa, men man vill ju få ta del av alla åsikter och perspektiv. Lyssnar på Dagens Eko. Hinner även med lite av Rush Limbaughs och Radio Tiranas frukostshower.

08.00 Hoppar på bussen till jobbet. Alla passagerare sitter inbegripna i en livfull diskussion om politik, konst, litteratur och idrott. Jag hamnar bredvid en nazistisk skomakare vid namn Roger. Vi enas snabbt om att vi inte håller med varandra men är båda mycket tacksamma över att ha fått ta del av varandras åsikter.

Annons
Annons
Annons