Recension

Kafka på strandenMinnet spökar hos Murakami

Minnet är det bärande temat i alla Haruki Murakamis romaner. Så även i prisbelönta ”Kafka på stranden”, där verklighetens och drömmens absurditeter vävs samman och historien utvecklas till en riktig rysare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 28 oktober mottog den japanske författaren Haruki Murakami Franz Kafka-priset i Prag för bland annat sin roman Kafka på stranden, som nu kommit ut på svenska. Murakami har aldrig dolt att han medvetet satsat på en internationell karriär alltifrån den stund han som ung skaffade sig en agent i New York. Han hör till de författare som tilldelas årslånga stipendier för att sitta och skriva ostört vid elituniversitet i USA. Hans böcker är översatta till ett otal språk och har blivit kult med mångmiljonupplagor i bland annat Japan, Sydkorea, Kina och USA.
Han har medvetet undvikit de konstnärskotterier som är förhärskande i Japan och har därmed uteslutits från denna gemenskap. Resultatet är att han inte inhöstar några lagrar i de kretsarna utan anklagas för att utarma det japanska språket. Han har trots det fått japanska litteraturpris.

Murakami uppfattas ofta som en nationslös författare i sina verk och tar upp allmängiltiga existentiella frågor. På senare år har han dock återvänt till Japan efter många år utomlands. Han uttrycker ofta oro över samhällsutvecklingen där, vilket bland annat resulterat i djupintervjuer om giftgasattacken i Tokyos tunnelbana 1995.
”Kafka på stranden” utspelas i ett Japan med autentiska platsnamn och miljöer och många alluderingar till japansk historia, religion och litteratur. Huvudpersonen, den 15-årige pojken Kafka Tamura lever under sin fars Oidpusliknande förbannelse att Kafka en gång kommer att döda sin far, åtrå sin mor och ligga med sin syster. Namnet Kafka betyder enligt romanen kråka (kanske bättre korp?) på tjeckiska. Pojken följs genom romanen av en manande pojkröst som kallas Kråka, på japanska Karasu. Karasu är enligt myten gudarnas sändebud. Kafka letar oförstående men med Kråkas hjälp efter en öppning i livets labyrint i ett Japan som med romanens ord visserligen är ett litet land men där man lätt kan gå vilse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons