Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Minnesexperten: Så kommer du ihåg nya namn

Mattias Ribbing, minnesexpert och föreläsare, delar med sig av några enkla knep för hur du enklast memorerar ny fakta.

Mattias Ribbing jobbar som lärare och har alltid varit intresserad av pedagogik och hur lärandet fungerar.

Annons
X

– Jag hade ingen aning om att hjärnan var en muskel som går att träna, berättar Mattias.

För lite drygt åtta år sedan började han applicera minnesteknikerna på sin egen hjärna. Med hjälp av effektiva metoder för att lagra minne avancerade han snabbt, och blev snart minnesexpert. För att sätta de nya förmågorna på prov ställde han upp i olika minnessporter – och blev svensk mästare tre år i rad. Arbetet gav honom den eftertraktade titeln “Grand Master of Memory." För att förtjäna titeln behöver man uppfylla vissa kriterier, så som att kunna memorera 1000 slumpmässigt utvalda siffror i ordning – inom loppet av en timme.

SvD:s ONLINEKURS: Lär dig minnestekniker av Mattias Ribbing i vår onlinekurs. Klicka och läs mer här. goo.gl

Varför är det så viktigt att minnas?

– Vi har aldrig levt i ett så informationsrikt samhälle. Vi tar emot nya intryck varje sekund. Överallt på nätet florerar bilder, filmer, email, rapporteringar, artiklar och nyheter. Det blir allt svårare att sålla mellan informationen, och framförallt svårare att sålla mellan vad man bör minnas och inte, förklarar Mattias.

Metoden som Mattias använder sig av kan även appliceras i vardagen – förslagsvis för att komma ihåg namn.

– Att minnas vad folk heter är oerhört viktigt, men ibland svårt. Tipset är att hela tiden försöka associera den nya informationen med en bild. När du skapar en falsk upplevelse aktiverar du hela hjärnan. Till exempel, för att komma ihåg namnet Jan föreställer jag mig en enorm banan som ligger på skrivbordet framför mig. Bilden, som är tredimensionell, är tillräckligt absurd och detaljerad för att hjärnan ska minnas den.

Den här tekniken går även att applicera på annan fakta:

– Om du ska läsa in 30 sidor av ny information till ett möte, prov eller föredrag – börja med att läsa en sammanfattning av det du ska komma ihåg. Det är för att hjärnan ska kunna koppla all ny information till något du redan kan. Nästa steg är att visualisera allt du lärt dig. Det kan vara helt orimliga bilder som dyker upp i huvudet, men undersök dem, försök tänka ut detaljer och variera dig för varje sida. Med den här tekniken skapar du en falsk upplevelse som hjärnan kan återkomma till när du sen ska använda dig av informationen, på exempelvis provet. Det är som att skapa mappar i huvudet, istället föra att bara lagra dokument huller om buller.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen