Annons

”Ministrarnas förslag är långt ifrån tillräckligt”

Foto: Leif R Jansson / TT

Att regeringen nu tar initiativ när det gäller narkotikafrågan är bra. Däremot räcker inte de åtgärder som föreslås. Det finns fem områden där narkotikapolitiken behöver utvecklas, skriver Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center

Under strecket
Publicerad

Socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Damberg gjorde för ett några veckor sedan ett nödvändigt utspel i narkotikafrågan. Nödvändigt, för att narkotikan alltför länge fått vara en fråga som inte diskuteras, trots att behovet är stort av att prata om konsekvenserna för den enskilde individen, för närstående och för samhället i stort. Det är därför välkommet att regeringen nu vill sätta fokus på narkotikaproblematiken, kartlägga situationen för att hitta rätt åtgärder och tydliggöra att det inte blir någon legalisering. Att regeringen tar initiativ är bra, men de föreslagna åtgärderna räcker inte.

Det finns knappast några enkla, snabba lösningar på de problem vi ser kring narkotika i Sverige. Narkotikapolitiken brister på många områden, även om den restriktiva politiken hållit nere antalet narkotikaanvändare i jämförelse med andra europeiska länder. Sverige måste nu skapa en human, restriktiv narkotikapolitik som minskar dödligheten, har ett stort fokus på förebyggande insatser och samtidigt fångar upp människor som är i behov av vård och behandling.

Annons
Annons
Annons