Annons
X
Annons
X

Ministrarna om tragedin

Både försvarsminister Sten Tolgfors och utrkesminister Carl Bildt uttrycker sorg över den stupade soldaten på sina bloggar. Till Sveriges Radio säger Tolgfors: – Det kommer att finnas rika möjligheter att diskutera propositionen (om Afghanistanstyrkan).

Carl Bildt skriver att det nu är ”viktigare än någonsin” att sluta upp bakom insatsen.

Nästa månad lägger regeringen fram en proposition om att förlänga den svenska insatsen i Afghanistan. I går blev vagnchefen Kenneth Wallin den femte svenske militär som fick sätta livet till i insatsen.

– Ja, det vi befinner oss i just nu är ett pågående skede, där vi försöker få information om vad som hänt i Afghanistan. Det kommer att finnas rika möjligheter att diskutera propositionen och propositionens innehåll längre fram, men just nu är det inte där, säger Sten Tolgfors till Sveriges Radio angående den kommande propositionen.

Försvarsministern bloggade också om händelsen. ”Det är med stor sorg som jag har mottagit beskedet att Sverige idag har förlorat en soldat i en IED-attack i Afghanistan. Det som hänt är en stor förlust för Sverige.”

Annons
X

Han skriver också att regeringen står bakom och uppskattar den svenska truppens insats, och att hans tankar går till de anhöriga.

Carl Bildt skriver på sin blogg: ”(...)självfallet är det viktigt att hans och andra som fallits insatser inte skall vara förgäves. Nu är det viktigare än någonsin att sluta upp bakom de insatser som de gav sitt yttersta offer för.”

Också han uttrycker medlidande med den stupades familj. ”Tankarna går självfallet först och främst till hans anhöriga. Jag hoppas att de mitt i sorgen känner stoltheten över att han ville och vågade göra sin insats för freden i Aghanistan.”

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  IED betyder improvised explosive device.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X