Annons
X
Annons
X

Ministrar ville stoppa våg av irakier

FLYKTINGFRÅGA. Ministrarna Carl Bildt och Tobias Billström hänvisade till hedersrelaterade mord och opinionen för att begränsa antalet irakier i Sverige, uppger amerikansk ambassadpersonal i nya Wikileaks­dokument. Europaparlamentarikern Cecilia Wikström kallar resonemanget avskyvärt.

(uppdaterad)
Migrationsminister Tobias Billström och Niclas Trouvé, Sveriges dåvarande ambassadör i Irak som var stationerad i Jordanien, förbereder ett möte i Bagdad den 2 september 2007. Billström anlände till Irak dagen före tillsammans med utrikesminister Carl Bildt. Till höger Carl Bildt i Bagdad den 2 september 2007, dagen då mötet hölls.
Migrationsminister Tobias Billström och Niclas Trouvé, Sveriges dåvarande ambassadör i Irak som var stationerad i Jordanien, förbereder ett möte i Bagdad den 2 september 2007. Billström anlände till Irak dagen före tillsammans med utrikesminister Carl Bildt. Till höger Carl Bildt i Bagdad den 2 september 2007, dagen då mötet hölls. Foto: DIANA JANSE/UD/SCANPIX

Tidigt i onsdags morse lyfte ännu ett plan med tvångsavvisade irakier mot Bagdad från Arlanda flygplats. Avvisningarna har kritiserats av Amnesty, Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR som fruktat för irakiernas säkerhet i hemlandet. Besluten har också mött häftiga protester från allmänheten. Under onsdagsmorgonen greps 25 demonstranter utanför Migrationsverkets kontor i Märsta.

Sverige tillhör i dag de länder i världen som tar emot flest flyktingar från Irak. Uppskattningsvis bor det cirka 100000 irakiska invandrare i Sverige.

Inför ett besök i Bagdad tillsammans med utrikesminister Carl Bildt hösten 2007, sade migrationsminister Tobias Billström att han hoppades kunna föra en dialog om flyktingfrågan med de irakiska ledarna.

Annons
X

Dokument från den amerikanska ambassaden i Bagdad som har läckt till Wikileaks och som SvD har tagit del av, visar dock att en diskussion om invandringsfrågan under samma vistelse förekom även mellan de svenska ministrarna och amerikanska diplomater.

På grund av säkerhetsläget anlände ministrarna till Bagdad den 1 september under största hemlighetsmakeri. Tidigt dagen efter, den 2 september 2007, träffade de svenska representanterna den amerikanske ambassadören Ryan Crocker. Med på mötet var, förutom Bildt och Billström, även utrikesrådet Björn Lyrvall och Sveriges ambassadör i Irak, Niclas Trouvé, som då var stationerad i Jordanien.

Vid frukostmötet tog Bildt upp bilaterala och multilaterala frågor, men hans huvudsakliga bekymmer var - enligt det hemligstämplade dokumentet - den irakiska invandringen till Sverige.

Utan en överenskommelse med den irakiska regeringen om återsändande av irakier utan uppehållstillstånd skulle det vara omöjligt för Sverige att upprätta en ambassad i Bagdad, konstaterade Bildt enligt den amerikanska rapporten som är daterad till den 15 september.

Utrikesministern berättade för Crocker att man i Sverige väntade sig omkring 20000 asylansökningar från irakier under 2007. Av dessa beräknades man bevilja cirka 74 procent. Resterande 26 procent var enligt Bildt orsaken till att den irakiska invandringen blivit en nationell angelägenhet, samt att det var av största betydelse för Sverige att åstadkomma ett återvändandeavtal med Irak:

”Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare”, ska Bildt ha konstaterat enligt dokumentet.

Ministrarna ska enligt amerikanerna dessutom ha påpekat att de flyktingar som anlänt till Sverige efter 2003 var svårare att integrera i samhället, eftersom de kom ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”.

”Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik”, förklarar man vidare i rapporten.

I en kommentar till mötet med svenskarna skriver den amerikanska ambassaden att Carl Bildt förefaller hantera Irakfrågan seriöst. ”Det faktum att han fokuserar på invandringen och att han inte alls nämnde EU tyder på att det är inrikespolitiska hänsyn som styr hans agerande.”

Varken Carl Bildt eller Tobias Billström har under veckan velat kommentera uppgifterna i rapporten.

”Vi kommenterar inte innehållet i de dokument som släpps från Wikileaks, eftersom det är uppgifter/rapporter/tolkningar från tredje part. Det gäller även i detta fall”, skriver Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson i ett mejl till SvD.

–Vi har tittat på dokumentet men har ingen kommentar till den här typen av tredjehandsinformation. Det här var bara ett av flera möten migrationsministern hade under besöket i Bagdad, svarar Linda Norberg, pressekreterare hos Billström.

Annons
Annons
X

Migrationsminister Tobias Billström och Niclas Trouvé, Sveriges dåvarande ambassadör i Irak som var stationerad i Jordanien, förbereder ett möte i Bagdad den 2 september 2007. Billström anlände till Irak dagen före tillsammans med utrikesminister Carl Bildt. Till höger Carl Bildt i Bagdad den 2 september 2007, dagen då mötet hölls.

Foto: DIANA JANSE/UD/SCANPIX Bild 1 av 2

Dokument som läckt till Wikileaks redogör för ett frukostmöte år 2007, då USA:s ambassadör i Badgad träffade Tobias Billström och Carl Bildt.

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X