Ministrar: Vi tar strid i EU för kvinnors rättigheter

EU:s röst för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter måste stärkas. Inför ett möte i Bryssel idag har vi arbetat hårt för att EU ska stå i frontlinjen i kampen för jämställdhet, skriver de tre ministrarna Margot Wallström, Isabella Lövin och Åsa Regnér.

Under strecket
Publicerad

Ministrarna Margot Wallström, Isabella Lövin och Åsa Regnér.

Foto: Claudio Bresciani/TT och Tomas Oneborg/SvD
Annons

Samtidigt som kampen för jämställdhet gör landvinningar runt om i världen märks ett växande motstånd mot kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva rättigheter i flera delar av världen. Därför arbetar Sverige in i det sista för att de nya rådsslutsatser om jämställdhet som antas i dag tar tydlig ställning. EU:s ministrar som samlas i Bryssel i eftermiddag har möjligheten att lägga motsättningar bakom sig och stå upp för alla individers grundläggande rättighet att bestämma över sin egen kropp - i en tid då en stark EU-röst behövs mer än någonsin.

I EU:s närhet växer fundamentalistiska våldsgrupper fram, som vill frånta kvinnor möjligheten att delta i det politiska livet, uppnå ekonomisk egenmakt och ha tillgång till hälsovård. Viljan att kontrollera kvinnors kroppar tar sig de mest extrema uttryck i fundamentalistiska grupper som ISIL som använder sexuella övergrepp för att ingjuta fruktan och vinna mark. Men det är inte bara på slagfälten som kampen om kvinnors rättigheter förs. Motståndet och ifrågasättandet av kvinnors och hbtq-personers rättigheter märks också i de internationella förhandlingsrummen och bland konservativa krafter som vunnit mark i Europa. En studie från Kvinna till Kvinna och Tidskriften Expo visar hur de högerextrema och nationalistiska partier som växer inom EU ser kvinnors och hbtq-personers rättigheter som ett hot mot nationalstaten och därmed mot deras samhällsvision.

Annons
Annons
Annons