Annons
X
Annons
X

Ministrar: Oseriösa aktörer ska bort från PPM

Vi är oroade över att en del av pensionssystemet, premiepensionen, blivit en plats för aktörer som på olika sätt utnyttjar människors okunskap och ointresse för att tjäna stora pengar. Det skriver företrädare för S och MP, som tar upp frågan till diskussion under torsdagen.

Turbulensen kring Allra
Vi måste alla kunna lita på att pensionspengarna används till våra pensioner och inget ­annat, skriver författarna.
Vi måste alla kunna lita på att pensionspengarna används till våra pensioner och inget ­annat, skriver författarna. Foto: Pensionsmyndigheten

DEBATT | PENSIONERNA

Vårt gemensamma pensionssystem får inte vara en arena för oseriösa finansaktörer.

Pensionssystemet är en central del av välfärden och den svenska modellen. Det finns för att ge trygghet för alla som varit med och byggt upp vårt land och lagt grunden för vår välfärd.

Grundläggande egenskaper i pensionssystemet måste vara trygghet, enkelhet, stabilitet och pålitlighet.

Annons
X

Det är djupt oroande att en del av pensionssystemet, premiepensionen, blivit en plats för aktörer som på olika sätt utnyttjar människors okunskap och ointresse för att tjäna stora pengar. I vissa fall har det även uppdagats rent kriminell verksamhet. Turerna kring Falcon Funds är bara ett av flera exempel som äventyrar förtroendet för hela pensionssystemet. Som pensionssparare ska vi inte behöva vara finans­experter. Vi måste alla kunna lita på att pensionspengarna används till våra pensioner och inget ­annat. Långsiktigheten och stabiliteten är otroligt viktig för ett tryggt pensionssystem och det är därför vi i Sverige har en blocköverskridande pensions­överenskommelse som sex partier i riksdagen står bakom.

Vi står fast vid överenskommelsen men ser att premiepensionssystemet måste reformeras så att det helt och enbart utgår från pensionsspararnas förutsättningar och intressen. Det är ett socialförsäkringssystem och ska inte vara en försörjningskälla för oseriösa aktörer på finansmarknaden. Socialförsäkringssystemet ska vara ett skydd och ingen risk och vi måste därför se till att skydda den stora majoritet av sparare som inte kan, vill eller har möjlighet att aktivt välja fonder. I dag är det inte ens en procent av pensionsspararna som gör ett aktivt val när de kommer in i systemet. Alltför många som senare väljer gör det genom rådgivning av aktörer som inte alltid är till gagn för spararen.

Regeringen har redan gett ett uppdrag till Pensionsmyndigheten och Finansinspektionen att tillsammans föreslå åtgärder mot oseriösa fond- och förvaltningsbolag. I höstas överlämnade premie­pensionsutredningen ett förslag för att göra systemet bättre. Partierna som står bakom pensionssystemet i den blocköverskridande pensionsgruppen kommer under torsdagen att fortsätta diskutera premiepensionssystemet.

Från regeringens sida kommer vi att lyfta behovet av att göra systemet enklare, med ett större fokus på hållbarhet och lägre avgifter samt ett system där spararen är bättre skyddad mot oseriösa aktörer. För att säkra tilltron till premiepensionssystemet krävs en reformering som skapar trygghet och förutsägbarhet för spararna.

Vårt gemensamma pensionssystem får inte vara en arena för oseriösa finansaktörer. Premiepensionen är en del av ett trygghetssystem – den ska vara trygg och ge skydd åt alla, oavsett hur stora kunskaper man har. Det måste vi politiker ta ansvar för.

Annika Strandhäll (S)

socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen

Per Bolund (MP)

finansmarknadsminister

Tomas Eneroth (S)

gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen och ledamot i pensionsgruppen

Rickard Persson (MP)

ledamot i pensionsgruppen

Fredrik Lundh Sammeli (S)

ledamot i pensionsgruppen

Annons
Annons
X

Vi måste alla kunna lita på att pensionspengarna används till våra pensioner och inget ­annat, skriver författarna.

Foto: Pensionsmyndigheten Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X