Annons
X
Annons
X

Ministern vill upplösa bolag som inte kvoterar

Bolag som inte har minst 40 procent kvinnor i styrelsen ska kunna upplösas av staten eller tvingas betala höga viten. Det säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Debatten om kvotering
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Den 2 mars i år sa jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i en intervju i SvD Näringsliv att arbetet med en kvoteringslag är i full gång. Hon sa då att hon tror att ett lagförslag kan läggas fram redan 2017. Men Åsa Regnér ville inte säga om hon tror att företagen ska lyckas nå upp till regeringens krav innan hotet blir verklighet.

– I dag är 23–24 procent av styrelserepresentanterna i börsnoterade bolag kvinnor. Kvinnor har samtidigt under många år utgjort en stor majoritet av dem som tagit högskoleexamen och en tredjedel av cheferna i arbetslivet. Ändå har andelen i kvinnor i styrelserna inte ändrats nämnvärt sedan 2010. Jag tycker därför att bolagen ska se det som en möjlighet och en chans att hitta strategier för att utnyttja den kompetens och erfarenhet som faktiskt finns, sade Åsa Regnér till SvD Näringsliv.

Nu säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot att lagtexten ska presenteras om ett år om bolagen inte har nått en andel på 40 procent kvinnor i sina styrelser dessförinnan.

Annons
X

En lag skulle kunna innehålla möjligheter att straffa de bolag som inte uppfyller kraven.

– Man kan hota med att upplösa bolaget. Eller också kan man ha ett vitesförfarande, säger Morgan Johansson till Ekot.

Han säger att ett vitesbelopp kan sättas i relation till bolagets storlek.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varken de borgerliga partierna eller Sverigedemokraterna skulle stödja en kvoteringslag i dag. Men Morgan Johansson säger att han hoppas att de ändrar sig.

  – Jag tycker nog att varje parti som vill kalla sig feministiskt nog också måste vara med om att riva bort det här glastaket - annars blir det bara tomma ord, säger han till Ekot.

  Annons

  Justitieminister Morgan Johansson (S).

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X