Annons

Lydia Wålsten:Ministern vill sprätta på ekologisk mat

Foto: Claudio Bresciani/TT
Under strecket
Publicerad


Knappt 10 procent av de livsmedel som såldes i Sverige förra året var ekologiska (Ekoweb 1/2). Ökningen från fjolåret var svag och nu har bedömarna halverat prognosen framåt. Om drygt tio år beräknar man att bara 13 procent av försäljningen kommer vara ekologisk. Men i politikens värld finns inga marknadsmekanismer. Där finns i stället ett beslut på att inköpen av ekologisk mat i offentlig sektor ska vara 60 procent senast 2030.

Varför gör konsumenter en annan bedömning? Ett skäl kan vara att de svarar snabbare på ett nytt kunskapsläge. Studier har visat hur ekologisk mat ger mer klimatpåverkan. I december visade svenska forskare i tidskriften Nature att ekologisk mat kräver mer mark (14/12-18). Slutsatsen delas av många. Inte ens Naturskyddsföreningen menar att ekologisk mat skulle vara bättre ur klimatperspektiv.

Annons
Annons
Annons