Annons
X
Annons
X

Ministern vill inte kommentera skambud på Vattenfalls brunkol

Enligt TT är det skambud på gång för statliga Vattenfalls tyska brunkols-anläggningar, som är till salu. Frågan är om staten får så dåligt betalt att det vore lika bra att strunta i att sälja och låta brunkolet ligga kvar i marken där det inte skadar miljön. Men näringsminister Mikael Damberg vill inte kommentera försäljningen.

Vattenfall säljer tyska brunkolen
Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om Vattenfall.

Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om Vattenfall. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I veckan kan det väntas skambud på Vattenfalls tyska brunkolstillgångar, skriver TT. Tidigare har röster höjts från flera håll om att inte sälja till någon annan som kommer att ta upp kolet. I stället föreslås Vattenfall fortsätta att äga och slå igen anläggningarna så att det klimatvidriga brunkolet blir kvar i marken. Men regeringen har hittills inte lyssnat, utan Vattenfall har gått vidare med försäljningsplanerna.

Nu i veckan är sista dagen för att lämna in bud. Datumet är satt till den 16:e mars då alla bud ska vara inlämnade och den statliga svenska koncernen kan förvänta sig ännu en miljardsmäll i samband med detta.

– Priset kommer att bli extremt lågt, så ur en affärsmässig synvinkel blir det inga attraktiva bud. Men det är ett hårt offentligt tryck på att Vattenfall gör sig av med sin brunkolsaffär, säger Jakob Magnussen, analytiker på Danske Bank.

Annons
X

Han tror att Sveriges regering kommer att pressa Vattenfall till att göra en affär. För ett år sedan värderades Vattenfalls tillgångar till 30 miljarder kronor. Efter en nedskrivning i fjol var värdet nere på 15,2 miljarder. Flera tjeckiska bolag och ett tysk-australiskt konsortium har sedan i höstas mer eller mindre öppet visat köpintresse för tillgångarna, som står för 9 procent av Tysklands kraftproduktion.

Vattenfalls brunkol i Tyskland – fortfarande till salu. Foto: Simon Paulin

När SvD frågar näringsminister Mikael Damberg (S) om regeringen kan tänka sig att strunta i att sälja när priset ser ut att bli så lågt, så vill han inte kommentera frågan.

– Som ansvarig för statliga bolag så är det inte mitt jobb att tala upp eller tala ned värdet på statliga bolag, och det är jag ganska noga med. Regeringen kommer in i den här frågan först den dagen då Vattenfalls styrelse föreslår en affär. Då kommer det att bli en ägarsamordning där regeringen tar ställnings, säger Mikael Damberg.

Annons

Mikael Damberg (S) vill inte kommentera uppgifterna om Vattenfall.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

Vattenfalls brunkol i Tyskland – fortfarande till salu.

Foto: Simon Paulin Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X