Annons
X
Annons
X

"Lärarutbildningen byggs ut i den takt vi kan"

Det behövs mycket mer än att bara utöka lärarutbildningen för att undvika framtida lärarbrist, anser Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning. Lärarnas riksförbund vill införa en ny yrkeskategori i skolorna – lärarassistenter.

Foto: Lars Pehrson

SvD rapporterade tidigare att 21 000 människor skulle behöva börja lärarutbildningarna varje år för att täcka lärarbristen, vilket innebär att lärarstudenterna är 8 000 för få varje år, enligt en analys från Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Regeringen vill bygga ut utbildningarna till lärare och förskollärare med 2 300 platser fram till 2018. Att snabbt skapa många fler platser på lärarutbildningarna och samtidigt behålla kvaliteten kan dock bli svårt, enligt Fredrik Svensson, utredare på UKÄ. Dessutom är söktrycket fortfarande lågt.

– Vi bygger ut i den takt vi ser att vi kan bygga ut. Vi måste göra en successiv utbyggnad så att vi också stärka och behålla kvaliteten i lärarutbildningen, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Annons
X

Även om söktrycket på lärarutbildningen har ökat de senaste åren har det skett från låga nivåer på många av utbildningarna. Helene Hellmark Knutsson tror att insatser för att göra läraryrket mer attraktivt, som till exempel att höja lärarlönerna och se ge lärarna mer tid till undervisning, också kommer att locka fler att söka till lärarutbildningarna.

– Men det handlar också om att stärka lärarutbildningen. Till exempel ser vi ett lågt söktryck till 7 till 9-lärare, och vi bereder just nu en förändring av ämneslärarutbildningen på regeringskansliet tillsammans med parterna. Syftet är att göra det mer attraktivt att söka.

Helene Hellmark Knutsson pekar också på att regeringen satsar på andra vägar in i läraryrket, som möjligheten att läsa kompletterande pedagogisk utbildning för dem som redan har ämneskunskapen från tidigare akademisk utbildning. Regeringen snabbutreder också hur nyanlända med lärarkompetens eller annan akademisk utbildning som är relevant för läraryrket snabbt kan komplettera sina utbildningar och få dem validerade.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaternas skolpolitiske talesperson Camilla Waltersson Grönvall tycker att lärarbristen är en av de största utmaningarna i skolpolitiken. Hon menar att lösningen är att satsa på karriärvägar inom läraryrket och bättre kvalitet på lärarutbildningarna.

  – Jag tror att många studenter som går lärarutbildningen känner att den inte håller tillräckligt hög kvalitet. Den erbjuder inte i tillräckligt stor utsträckning vad läraryrket i dag handlar om. Med högre krav på lärarutbildningen tror jag att fler kommer att söka sig dit.

  Lärarnas riksförbund föreslår nu att en ny yrkesgrupp i skolorna –lärarassistenter.

  – På det sättet skulle lärarna få mer tid för varje elev och attraktiviteten i läraryrket öka. Det finns en hel del administrativa uppgifter som andra än lärarna skulle kunna göra, säger LR-ordförande Bo Jansson till TT.

  Annons
  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X