Annons
X
Annons
X

Ministern: Vi är inte beredda att höja avgiften

Det blir ingen chockhöjning av begravningsavgiften för stockholmare, det beslutade regeringen i dag.

– I dagsläget är vi inte beredda att ge stockholmare en kraftig avgiftshöjning, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Skogskyrkogården i Stockholm.

Skogskyrkogården i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Riksdagen beslutade våren 2013 att samma begravningsavgift ska gälla över hela landet – och i början på 2016 skulle utjämningssystemet sjösättas. Systemet är igång, men Stockholm och Tranås kommuner är undantagna.

– Tranås och Stockholms kommuner kommer inte att ingå i systemet av en enhetlig begravningsavgift, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till SvD.

Anledningen till att Stockholm och Tranås varit en diskussion för sig är att dessa kommuner själva är huvudmän för begravningsavgiften, till skillnad från övriga där Svenska Kyrkan håller rodret.

Annons
X

I en statlig utredning från 2013 gav regeringen i uppdrag att se över hur Stockholm och Tranås kommuner skulle tas med i det nya systemet. Experter konstaterade i och med detta att det var möjligt att köra över den kommunala självbestämmanderätten. Men så blev det inte.

– Ärendet har nu varit på remiss i flertal instanser och åsikterna emot en höjning övervägde den här gången, säger kulturministern.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: Christine Olsson/TT

SvD har tidigare berättat att en eventuell höjning skulle innebära en avgiftschock för Stockholms kommun. Över 600 000 skattebetalande stockholmare skulle därmed få betala flera tior mer i månaden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – För Stockholm hade det inneburit en kraftig avgiftshöjning, för andra kommuner hade effekten blivit mer eller mindre marginell, säger Bah Kuhnke.

  Begravningsservicen i Stockholms kommun ligger idag på omkring 7,5 öre per hundralapp, vilket innebär att en person som har en årsinkomst på 250 000 kronor betalar 187 kronor per år.

  I det nya utjämningssystemet betala skattebetalare 22 öre. Det skulle ha inneburit en total årsavgift på 549 kronor, cirka 30 kronor mer varje månad mot vad stockholmare betalar idag.

  "Kan beslutet ändras längre fram?"

  – Inget är hugget i sten men det här är den bedömning vi har gjort idag, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

  Lagen väntas träda i kraft 1 januari 2017.

  Annons

  Skogskyrkogården i Stockholm.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

  Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X