Ledare

Jesper Sandström:Ministern ska inte vara kulturelitens lobbyist

Ingen riktig kulturminister?
Ingen riktig kulturminister? Foto: Lars Pehrson, Jessica Gow/TT

Jonas Gardells avgångskrav mot kulturminister Amanda Lind blottar en märklig syn på ministerns roll. Hon är inte någon branschföreträdare, och det ska hon heller inte vara.

Under strecket
Publicerad
Annons

Avgå – vi måste få en riktig kulturminister! Så löd Jonas Gardells krav i Expressen (3/8). Texten fick stor spridning, och inte utan anledning. Den innehåller skarpt formulerad, delvis berättigad kritik av hur inkonsekvent olika coronaregler har tillämpats, på sätt som tycks drabba kultursektorn i onödan. Men Gardell avslöjar i motiveringen till sitt avgångskrav en märklig syn på ministerns roll: ”Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss.”

Något har gått galet när Gardell, och många andra som delar hans text, ser kulturministern som branschens företrädare i regeringen. Det är hon inte, och det ska hon inte vara. Lars Anders Johansson, liberal trubadur och debattör, sammanfattade problematiken i ett Facebookinlägg: ”Kulturministern är inte kulturlivets representant, lika lite som försvarsministern är försvarsmaktens representant eller näringsministern företräder näringslivet”, skrev han och fortsatte:

Annons
Annons
Annons