Annons
X
Annons
X

Ministern öppnar för förändringar i las

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) öppnar för förändringar i lagen om anställningsskydd – ”om parterna önskar det”. Hon anser dessutom att det bör ta max två år innan asylsökande får jobb.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: LARS PEHRSON

Jobben är regeringen Löfvens paradfråga och en inte orimlig tanke är att arbetsmarknadsministern ibland skulle känna sig tyngd av kraven på leverans.

År 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU och Ylva Johansson anser att ansvaret främst vilar på henne:

– Det är jag som ska göra det, säger hon.

Annons
X

Inte bara du.

– Det är inte bara jag, men det är mycket jag. Så jag känner ett jätteansvar, säger hon och tillägger med ett skratt att hon ”älskar det”.

– Så jag har längtat efter detta. Jag tyckte att det var piss… jag tyckte väldigt illa om att sitta i opposition. Det triggar mig att ha svåra och viktiga frågor att jobba med.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I den rödgröna budget som föll bedömdes arbetslösheten minska med 0,2 procentenheter under 2015. Ylva Johansson konstaterar att ”det duger inte”. Utbildning samt investeringar i bostäder och infrastruktur måste till, menar hon.

  Frågor om vårändringsbudgeten hänvisar hon till ”finansministern”, men säger samtidigt att det ”inte är omöjligt” med en snar höjning av arbetsgivaravgiften för unga.

  – Jag skulle absolut förespråka det. Miljarder rinner iväg utan att ge någon märkbar effekt på arbetslösheten. De pengarna skulle göra oerhört mycket mer nytta om vi satte dem på utbildning av unga.

  Jag tyckte väldigt illa om att sitta i opposition.
  Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister

  Just ungas arbetslöshet står i fokus för Ylva Johansson. Mest orolig är hon för – oron.

  – Den sprider sig till fler än de som är arbetslösa. Även om du har jobb nu kan du undra hur det ska gå. Oron är farlig eftersom man kan tappa tilltron till samhället och möjligheterna.

  För att få fler unga i arbete och samtidigt nå en ”ordnad generationsväxling” inom välfärden, främst av undersköterskor, har Socialdemokraterna lagt förslag om traineejobb. Samtal pågår sedan i höstas med kommunerna om hur satsningen ska se ut i praktiken. En del som återstår att lösa är hur utbildningen ska utformas.

  – Man måste kunna arbeta samtidigt. Man kan inte missa hälften, slår hon fast och vidhåller att samtliga deltagare ska vara färdigutbildade inom ett år – jobben måste bli ”riktiga”.

  När Socialdemokraterna går till val 2018 ska Ylva Johansson ha uppfyllt målet om att alla unga ska ha sysselsättning inom 90 dagar, höstens budgetdebacle till trots.

  – Jag ska ha klarat ungdomsarbetslösheten och förhoppningsvis kommit en bra bit på väg med en ordnad generationsväxling i välfärden.

  Om tjugo år kan vartannat jobb ha datoriserats, visar forskning. Hur ser du på det?

  – Jag är inte särskilt rädd för att vi kommer att stå utan arbeten. Däremot kommer kraven på att ställa om till nya typer av jobb och marknader bara att öka. Utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken måste vara flexibel.

  Är las, lagen om anställningsskydd, ett hinder för ökad flexibilitet?

  – Nej, inte generellt. Men parterna diskuterar detta och det tycker jag är bra, det är ett bättre sätt än att gå via lagstiftning. Men skulle parterna önska sig lagändringar är jag inte främmande för det, säger hon – som tidigare talat om förändringar i las som ”ett hot mot den svenska modellen”.

  Socialdemokraterna har fått kritik för – men ihärdigt försvarat – beslutet att inte ha någon integrationsminister. Integration berör flertalet politikområden, lyder resonemanget.

  **I ett första steg **har Ylva Johansson tillsammans med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tillsatt en grupp med sju ministrars statssekreterare – allt från utbildning och bostad till finans – vars uppgift är att samordna olika insatser i samhället.

  – De ska få ihop att det verkligen fungerar med de många personer som kommer. Vår utmaning är bostadssituationen, men också att se till att kommunerna tar emot allt fler. Man behöver ytterligare öka den kapaciteten.

  Ylva Johansson ansvarar för samordningen, men har naturligtvis också i uppdrag att verka för att de nyanlända får jobb. Hon tror att människor som kommer till Sverige måste behandlas ”mycket mer olika” än hittills.

  Ett exempel är undervisningen i svenska:

  – Den ska vara olika för olika personer beroende på om du är analfabet, kanske kan läsa men inte med latinska bokstäver eller om du har högskoleutbildning.

  Ylva Johansson berättar att hon i mellandagarna fick brev från landshövdingarna som önskar ett större ansvar i samordningen av nyanlända. Hon anser även att samarbetet mellan myndigheter måste öka.

  – Det behövs absolut. Inte minst när det gäller bosättningen. Migrationsverket ska se till att folk kommer ut i asylboenden, Arbetsförmedlingen att de får permanenta boenden. Det behöver samordnas. Kommunerna vill inte hålla på med två olika aktörer från statens sida.

  Hur lång tid ska det maximalt få ta innan en nyanländ får ett jobb, anser du?

  – Två år ska räcka, normalt sett. Med en brasklapp för om du är svårt traumatiserad, då tar det längre tid.

  Annons
  Annons
  X

  Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X