Annons
X
Annons
X

Ministern om härva med Nordea: ”Upprörande”

Finansminister Magdalena Andersson ser allvarligt på uppgifterna att Nordea och Danske Bank finns med i en internationell penningtvätthärva som omfattar flera miljarder kronor.

– Alla frågetecken måste rätas ut, säger hon till SvD.

Finansminster Magdalena Andersson.
Finansminster Magdalena Andersson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sveriges finansminister Magdalena Andersson reagerar starkt på danska tidningen Berlingskes avslöjande att Nordea och Danske Bank figurerar i en stor internationell penningtvätthärva.

– Om uppgifterna stämmer är det naturligtvis väldigt upprörande, säger Magdalena Andersson till SvD.

Enligt Berlingske ska flera miljarder danska kronor ha slussats genom danska banker på vägen till skatteparadis. Totalt ska härvan omfatta över 7 miljarder kronor.

Annons
X

– Penningtvätt är väldigt allvarligt. Det används för att finansiera terrorism och tvätta pengar som egentligen skulle ha gått till skatt, säger hon.

Den misstänkta penningtvätten ska ha skett i Danmark. Nordea i Sverige vill inte kommentera om det skett misstänkta transaktioner i Sverige som kan kopplas till härvan.

Enligt Magdalena Andersson är det viktigt för de inblandade och berörda myndigheter att alla fakta kommer upp på bordet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – All penningtvätt är dålig oavsett var den sker. Därför är det viktigt att få veta vad som skett. Alla fakta måste komma upp på bordet, säger hon.

  Är detta något regeringen kommer titta vidare på?

  – Det viktigaste är att alla frågetecken rätas ut. Sedan får vi se vad som faktiskt hänt innan vi kan se om det föranleder ytterligare åtgärder, säger hon och tillägger:

  – Regeringen arbetar aktivt med att skärpa lagstiftningen kring penningtvätt och håller nu på att implementera nya regler där fler omfattas.

  Annons

  Finansminster Magdalena Andersson.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X