Annons

Ministern om bidrag till terrorister: ”Fruktansvärt”

Att skattepengar som ska gå till svårt funktionshindrade används för att finansiera terrorresor till Syrien och Irak är bland de värsta exempel på brott mot välfärdssystemen som finansminister Magdalena Andersson (S) sett.

– Det är helt fruktansvärt att man utnyttjar en frihetsreform för funktionshindrade till att finansiera terrorism, säger Andersson till SvD.

Under strecket
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Tomas Oneborg

Pengar som ska gå till svårt funktionshindrade i Sverige finansierar terrorverksamhet och resor till terrorgrupper i Irak och Syrien, kan SvD berätta. Det framkommer i en ny rapport som är skriven av Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan som presenteras av Finansinspektionen.

– Det är helt oacceptabelt. Regeringen väjer inte för några åtgärder när det kommer till att stävja detta, säger finansminister Magdalena Andersson.

Hon framhåller dock att regeringen agerat i frågan.

– Vi har kriminaliserat terroristresor och terrorträning. Säkerhetspolisen har fått mer resurser och vi har även skärpt straffen för vapeninnehav. Vi har gett Försäkringskassan i uppdrag att jobba hårdare med kontroll över utbetalningarna, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons

I rapporten som Finansinspektionen presenterar så har omkring 300 personer som anslutit sig till terrorgrupper i Syrien och Irak kartlagts. Där finns tydliga exempel på hur extremister har använt statliga bidrag. Brottsligt utnyttjande av bostadsbidrag, barnbidrag och föräldrapenning har varit högt står det i rapporten.

Dessutom slår man fast att extremister startat upp assistansbolag i syfte att ta del av statliga medel från Försäkringskassan som ska gå till funktionshindrade. Någon totalsumma framkommer inte.

Det är helt fruktansvärt och ett av de värsta exempel som jag sett

Att det är rör sig om skattemedel som ska gå till funktionshindrade, vad säger du om det?

– Det är helt fruktansvärt och ett av de värsta exempel som jag sett. Assistansreformen är en frihetsreform för tusentals människor där den enskilde skulle få ökat möjlighet att välja vem som skulle utföra assistansen. Det är helt fruktansvärt att utnyttja en frihetsreform för att finansiera terrorism, säger Magdalena Andersson.

Hur kan det vara möjligt att utnyttja det svenska välfärdssystemet på det här sättet?

– Det är uppenbart att det inte funnits tillräcklig kontroll. Det finns en avvägning mellan kontroll och integritet där vi nu kanske behöver värdera kontrollen högre än vad vi gjort de senaste åren, säger Andersson.

Det är uppenbart att det inte funnits tillräcklig kontroll

Du är ansvarig för de svenska statsfinanserna. Hur mycket kan Sverige spara på att ni löser problemen?

– Vi vet att det förekommer mycket fusk i assistansbolagen och det är uppenbart att det finns pengar att spara. Förhoppningsvis kommer utredningen om hur brott mot välfärden ska stoppas innehålla bra förslag som vi kan ta till riksdagen.

Annons
Annons

Den statliga utredningen om hur välfärdsbrott ska stoppas presenteras i maj i år. SvD har tidigare skrivit om några av de förslag som kommer presenteras.

– Det är viktigt med kontroll över vinstintresset i välfärden. Privatisering av välfärden ska inte finansiera terrorism.

Tycker du att det ska vara ett vinsttak i assistansbranschen?

– Vi måste se över vinstintresset. Kontrollen måste stärkas så vi ser att pengarna går till assistans.

Kontrollen måste stärkas så vi ser att pengarna går till assistans

Är det ett ja?

– Med de uppgifter vi har i dag så ska vi inte utesluta några åtgärder som ska säkerställa att skattepengar går till rätt sak. Det finns uppenbarligen stora problem. Samtidigt som det är viktigt att värna valfriheten som de privata bolagen innebär. Men en möjlighet är att begränsa vilka vinster man kan göra. Jag är övertygad om att brukarna och deras familjer tycker det är viktigt att reformen har hög legitimitet.

Branschorganisationen Vårdföretagarna menar att det är viktigt att poängtera att de allra flesta aktörer är seriösa, privata som offentliga.

”Tyvärr är det ett fåtal personer som anser att de har rätt att kringgå vad som är både etiskt och moraliskt försvarbart samt helt struntar i lagstiftningens intentioner. Dessa personer som lägger en våt filt över hela assistansbranschen”, skriver man i en debattartikel i SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons