Annons
X
Annons
X

Ministern om att nyanlända lockas med pengar: "Upprörande"

Kommuner måste göra ordentliga utredningar och följa upp familjehemsplaceringar även om socialtjänsterna är pressade, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

– Det får inte gå till så här, kommenterar hon SvD:s avslöjande om att nyanlända barn lockas med pengar för att flytta till familjehem.

Barn under samhällets vård
[object Object]
Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT

Ensamkommande barn kontaktats av främmande vuxna som erbjuder pengar för att de ska välja specifika familjehem, har SvD avslöjat.

– Jag blir oerhört upprörd när jag tar del av detta. Det är helt enkelt ett utnyttjande av barn, säger Åsa Regnér.

Ministern säger att hon har respekt för att socialtjänsterna i många kommuner har hög belastning till följd av de många barn som den senaste tiden flytt till Sverige utan föräldrar. Hon pekar på att regeringen avsatt en miljard kronor till den sociala barn- och ungdomsvården och åtta miljarder till flyktingmottagande.

Annons
X

– Det handlar om ganska små barn. Det bara måste fungera, för de här barnen är helt utlämnade i familjehemmen och också till de här personerna som nu försöker rekrytera dem, säger Åsa Regnér.

Regeringen håller på att ta fram ett nytt regelverk som ska göra kontrollen över de som startar familjehem bättre. Tillstånd ska krävas för att driva familjehem och bakrundskontrollerna ska skärpas.

– Det är prioriterat. Det ska vara klart så snart som möjligt och definitivt i år, säger Åsa Regnér.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon ifrågasätter hur kommunernas kostnadskontroller fungerar när barn kan erbjudas tusentals kronor för att välja ett familjehem.

  – Vi har ett mottagningssystem i kommuner för ensamkommande just för att de ska behandlas som andra barn som behöver placeras. För att de ska få en egen bedömning och för att kommunen ska kunna göra en utredning och fullfölja sitt ansvar. För de är individer helt enkelt och barn med rättigheter.

  Annons

  Åsa Regnér.

  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X