Annons

Ministern lyssnade på Strömstads nödrop

Gränskommunen Strömstad i norra Bohuslän riktar ett nödrop till regeringen. Gränsstängningen mot Norge gör att arbetslösheten skenar.

– Det ekonomiska läget har slagit hårdare mot Strömstad än mot andra kommuner, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg efter onsdagens digitala möte med representanter för kommunen.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Publicerad

"Det ekonomiska läget har slagit hårdare mot Strömstad än mot andra kommuner", säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg efter onsdagens samtal med representanter för gränskommunen.

Foto: Ali Lorestani/TT

Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och butikerna gapat tomma.Här parkeringen på stormarknaden Nordby Shoppingcenter i Strömstad . Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

"1500 upp till 2000 personer är nu varslade eller uppsagda. Och det är mer än 20 procent av vår arbetsföra befolkningen i kommunen", säger Kent Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande

Foto: Strömstad kommun

På onsdagen höll utrikeshandelsministern Anna Hallberg ett digitalt möte med företrädare för bland andra kommunen och näringslivet.

Foto: Strömstad kommun

Gränshandeln med Norge har drabbats hårt under pandemin. Med undantag av kortare perioder har gränsen varit stängd sedan i våras och kunderna uteblir. Många företagare känner sig nu tvingade att varsla personal.

På ett år har arbetslösheten i Strömstad ökat med 75 procent och kommunstyrelsens ordförande tror att det bara är början.

Annons
Annons
Annons