Annons
X
Annons
X

Ministern lyfte fram Umeå – kommunen förvånad

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fick ge sin syn på svenska myndigheters arbete med IS-återvändare i söndagens SVT Agenda.

Bah Kuhnke nämnde då Umeå som ett exempel på där mottagandet av återvändare fungerar bra. Något som förvånar ansvariga på Umeå kommun.

Hotet mot Sverige
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Vi har inte haft några konkreta fall, säger Seth Åberg, som är ansvarig på kommunen för arbetet mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter.

I SVT Agenda grillades Alice Bah Kuhnke om hur svenska myndigheter arbetar med att hantera svenska medborgare som återvänder till Sverige efter att ha anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten (IS).

Ministern stack inte under stol med att det återstår en del arbete för att fånga upp dessa personer. Sedan nämnde hon att det redan finns vissa verktyg för att hantera problematiken med återvändare, men att många kommuner inte vet hur dessa verktyg ska användas, att det tar tid att implementera ny kunskap om så komplexa sociala problem.

Annons
X

Det var då hon bland annat lyfte Umeå som ett föredöme.

– Det finns kommuner där det fungerar väldigt väl. Umeå. Och Göteborg, vissa stadsdelar där, sa Bah Kuhnke.

Umeå kommun bedriver ett förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism, enligt kommunens ansvarige Seth Åberg. Däremot har man inte tagit emot några IS-återvändare än vilket gjorde att han blev något förvånad över Bah Kuhnkes påstående.

– Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort, säger Seth Åberg, till SVT.

Alice Bah Kuhnke säger till SVT att hon har fått uppgifterna från den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Annons
Annons
X

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X