Annons

Ministern: ”Beredd att gå nästan hur långt som helst”

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill ”städa upp” i assistansbranschen efter SvD:s granskning. Ministern vill se fler poliser som är specialiserade på bidragsbrott, fler fällande domar mot fuskarna och öppnar för en ny utredningsenhet inom Försäkringskassan.

– Vi kommer gå fram med nya lagförslag på området före valet, säger Johansson.

Under strecket
Publicerad

”Man tänker herregud, har de inget samvete alls”, säger justitieministern om de oseriösa assistansbolagen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

”Man tänker herregud, har de inget samvete alls”, säger justitieministern om de oseriösa assistansbolagen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
”Man tänker herregud, har de inget samvete alls”,  säger justitieministern om de oseriösa assistansbolagen.
”Man tänker herregud, har de inget samvete alls”, säger justitieministern om de oseriösa assistansbolagen. Foto: Tomas Oneborg

– Jag blir förbannad. Det är uppenbart att det rör sig om samvetslösa profitörer som systematiskt mjölkar ut skattebetalarnas pengar. Det är pengar som ska gå till funktionshindrade, säger justitieminister Morgan Johansson om assistansbolagen som begår brott.

Assistansbolagens uppgift är att stötta funktionshindrade i deras vardag – men det finns också en mindre grupp företag som enbart ser verksamheten som ”big business”.

De orden använde justitieminister Morgan Johansson själv i samband med en assistanshärva 2015. Sedan dess har den politiska linjen varit att fusk och brottsligt utnyttjande av assistansersättningen måste stoppas.

Nu har SvD i en serie artiklar avslöjat att mångmiljonbelopp har fortsatt att rulla ut från Försäkringskassan till fuskbolag. Vanvård, ekonomisk brottslighet och skattefusk har inte räckt för att oseriösa aktörer ska stoppas. Nya fuskföretag kan startas upp efter varandra och myndigheternas kontroller släpar efter.

Annons
Annons

Ett sätt att få bort oseriösa bolag är ju att personerna bakom bolagen döms för brott, åker i fängelse eller får näringsförbud. Varför händer inte det?

– Vi såg ju att det fanns ett problem här. Det var därför som jag tillsatte en utredning om hur vi ska stoppa välfärdsbrotten. Det jag har hört är att det kommer komma förslag om hur dessa brott ska utredas effektivare. När man ser hur det ser ut kan jag säga att jag är beredd att gå nästan hur långt som helst när det kommer till att stävja detta.

Vad betyder ”hur långt som helst”?

– När det kommer till skattebrott så finns det särskilda skattebrottsutredare på Skatteverket, men när det gäller bidragsbrott utreds det av vanliga polisen. Kanske är det så att vi måste utveckla specialiseringen med specialiserade brottsutredare mot den här typen av brott.

Den statliga utredningen om organiserad och systematisk brottslighet mot välfärdssystemen är inne i sitt slutskede och ska vara klar i maj.

Morgan Johansson säger att frågan om hur välfärdsbrotten ska stoppas kommer vara ”högprioriterad” och är beredd att skärpa straffen för välfärdsbedrägerier.

Jag är beredd att gå till riksdagen så fort jag kan

– Vi kommer gå fram med nya lagförslag på området före valet. Jag är beredd att gå till riksdagen så fort jag kan.

Är det inte politikers ansvar att se till att det finns kontrollsystem som inte låter oseriösa aktörer begå välfärdsbrott?

– Jo. Det här ska vi sätta stopp för. Men i alla frågor är det så att vi måste utreda vilka åtgärder som är mest effektiva. Ett av våra främsta mål är att städa upp det här efter den förra regeringen.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Vem bär ansvar för att det fortfarande ser ut så här?

– Vi har inte haft tillräckligt bra kontroll över systemen. Den gamla regeringen litade för mycket på privata aktörer och hade ett för litet statligt engagemang. De flesta företag är seriösa, men har du ingen kontroll över systemen så hamnar man fel.

Men marknaden släpptes fri 1994. Det har ju varit socialdemokratiska regeringar efter det?

– Jo, men kostnaderna kom sedan att öka. Det var en borgerlig regering som släppte marknaden fri och det var inte ens finansierat då. Från vår sida har vi varit mer strama i vår syn på privata aktörers verksamhet.

Inga brukare ska behöva fastna i klorna på oseriösa

De privata bolagen spelar ju också stor roll för valfriheten, som är grundtanken med reformen?

– Ja, men då måste man kunna välja bland seriösa företagare och städa bort de oseriösa. Det tjänar alla på. Inga brukare ska behöva fastna i klorna på oseriösa. Assistanspengar ska inte gå till fifflare.

Det är Försäkringskassan som är den myndighet som ansvarar för utbetalningarna. Har myndigheten misskött sitt jobb?

– Det har jag svårt att bedöma. Det är inte min myndighet. Men vi måste strama upp systemen. Men jag har inget underlag för att kritisera Försäkringskassan.

Morgan Johansson säger till SvD att han är öppen för möjligheten att Försäkringskassan skulle starta en ny tillsynsenhet med särskilt utredningsansvar för att få bättre kontroll över missbruket av assistansersättningen.

Ministern menar också att det finns utrymme att ”strama upp reglerna” och utöka Inspektion för vård och omsorgs (IVO) möjlighet att dra in tillstånd för oseriösa bolag. Sedan 2013 är det bara 12 bolag som fått indraget tillstånd av IVO.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons