Annons
X
Annons
X

Ministern: Djupt oroande att barn far så här illa

Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) säger att familjehemsvården måste förstärkas. Reaktionen kommer efter SvD:s granskning. När kommun och socialtjänster inte följer lagen vid familjehemsplaceringar är det barnen som blir lidande.

Barn under samhällets vård
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Bertil Ericson/TT

– Det är naturligtvis både djupt oroande och väldigt bekymmersamt, barn ska inte fara så här illa, säger Åsa Regnér till SvD.

Reaktionen kommer efter SvD:s granskning av situationen för barn som saknar en egen familj och placeras i familjehem. Granskning visar att barn hamnat hos brottsdömda och hos personer som utsätter dem för övergrepp.

I 15-årige Fahims berättelse för SvD framgick att han fått bo på en vind i en villa utanför Stockholm. Han har bara varit i Sverige några månader, de första två månaderna fick han bo hos en familj som ofta lämnade honom ensam. När han ville därifrån upplevde han att familjen skrämde honom att stanna.

Annons
X

– De brydde sig inte om mig. Jag var väldigt ensam, mådde dåligt och fick inte så mycket mat. Jag åt nästan bara ägg, säger Fahim.

Granskningen har också visat att många barn faller mellan stolarna och glöms bort av socialtjänsten, som inte träffar dem på flera månader upp till två år. Samtidigt hamnar barnen i flera fall hos brottsdömda brottslingar eller blir utsatta för våld i familjehemmet.

2011 bad också staten om ursäkt för alla barn som tidigare vanvårdats på bland annat familjehem. Det gjordes efter den stora Vanvårdsutredningen där omfattande övergrepp och kränkningar av placerade barn hade kommit fram.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) menar att den nuvarande regeringen fick ärva ett system som hade brister.

  – När regeringen tillträdde för ett och ett halvt år sedan så befann sig barn- och ungdomsvården redan i ett väldigt pressat läge. Därför började vi omedelbart med att förstärka den, vi har avsatt en miljard till den sociala- barn och ungdomsvården och tagit en mängd beslut för att stödja den, säger Åsa Regnér.

  Men läget är extremt pressat, socialtjänsten bryter mot lagen när de placerar barn och barnen glöms bort, hur ser du på det?

  – Jag är högst medveten om den här situationen, det är därför vi måste förstärka vården. Det jag har i mitt batteri av åtgärder är ekonomiska resurser. I vår överenskommelse med oppositionen om flyktingpolitiken anslog vi åtta miljarder till kommunernas flyktingmottagande.

  Hon fortsätter:

  – Jag förväntar mig att man även använder de medlen till den sociala barn- och ungdomsvården, eftersom de står för ett så stort mottagande av ensamkommande flyktingbarn.

  Kommer det att behövas en offentlig ursäkt till barn igen i framtiden?

  – Därför har jag jobbat med det här sedan dag ett. Jag vill inte ha en situation där barn behandlas olika eller att vi får en situation där barn vanvårdas i framtiden. Det finns en mängd beslut som regeringen kan fatta för att stärka upp det här. Men det är kommunerna som har ansvar för barn placeringar, staten har inte tagit över det ansvaret.

  Regnér säger till SvD att myndigheten för vård- och omsorgsanalys nu fått i uppdrag att titta på barn- och ungdomsvården. Här ingår bland annat familjehem och HVB-hem.

  – De ska titta på vad man får ut av de olika boendeformerna för de pengar som investeras.

  Som SvD berättat så använder sig socialtjänsterna allt oftare av privata familjehemsföretag som förmedlar familjer, trots att de inte är utredda. Regnér säger nu att hon stödjer idén om att införa ett tillståndskrav för de privata företagen.

  – Ja, det kan jag tänka mig. Vi bereder ett förslag som handlar om det. Det får jag återkomma till inom kort, men jag stödjer den idén. Situationen är oroande när det gäller den biten, säger Åsa Regnér.

  Fotnot: Fahim heter egentligen något annat.

  SvD granskar: Barn placeras hos dömda brottslingar

  svd.se

  Utredaren: "Staten höll inte löftet att skydda barnen"

  svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X