Annons

Ministern borde sluta trixa med tågsiffrorna

Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd hävdar att 97 procent av alla persontåg kommer i tid, och att punktligheten har förbättrats. Vi känner inte igen oss. Siffrorna handlar om trixande med statistik, skriver Gustav Fridolin och Stina Bergström (MP).

Publicerad

Du ska åka tåg. På biljetten står det att tåget kommer att ta en timma exakt. Om det sedan visar sig att ditt tåg kommer fram först efter en timma, 14 minuter och 59 sekunder, ja då är ditt tåg försenat. Detta att ett 14 minuter och 59 sekunder försenat tåg är just ett försenat tåg, var vi fram tills nyligen alla överens om. Tills de ansvariga fick för sig att bättra på statistiken.

De återkommande förseningarna i tågtrafiken är inte bara frustrerande. De kostar också. När vi står på perronger och fryser, eller fortfarande sitter på tåget som redan skulle ha varit framme, så landar prislappen för samhället på miljardbelopp. Förra vintern slutade notan för förseningarna på ofattbara 2,4 miljarder kronor bara i förlorad arbetstid, enligt myndigheternas uträkningar.

Annons
Annons
Annons