Annons

”Ministern bör lyssna på Folkhälsomyndigheten”

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Emma-Sofia Olsson

Folkhälsomyndigheten vill utvärdera straffen vid narkotikabrott. Men socialminister Lena Hallengren avfärdar detta. Ministern borde lyssna på expertmyndigheten, skriver Lucas Henriksson, Grön Ungdom.

Under strecket
Publicerad

Svensk narkotikapolitik har i decennier präglats av restriktivitet och moralism. Höga straff, även för narkotikakonsumtion, och ett stort inslag av tvångsvård gör att Sverige sticker ut i jämförelse med andra demokratiska länder. De senaste åren har tunga aktörer förespråkat en annan hållning: FN vill se en avkriminalisering av droganvändande och SKR vill att frågan utreds. FN menar också att Sveriges narkotikapolitik inte är förenlig med den mänskliga rättigheten om tillgång till bästa möjliga vård.

Nu vill även Folkhälsomyndigheten att narkotikastrafflagen ska utvärderas. Forskningen pekar på att straff inte avskräcker människor från att använda droger – snarare avskräcker det människor från att söka vård för sitt beroende. Trots detta avfärdar socialminister Lena Hallengren kravet på att se över narkotikastrafflagen – för socialdemokrater är möjligheten att rädda liv är tydligen ointressant om den riskerar att skicka ”fel signaler” till Sveriges unga.

Annons
Annons
Annons