Annons
X
Annons
X

”Ministern är otydlig om barnäktenskapen”

Om barnministern menar allvar med sin ambition att bekämpa barnäktenskap där de tillämpas kan hon ­börja i Örebro, Eskilstuna och Göteborg. Sverige måste agera tydligt i denna fråga, skriver flera debattörer gemensamt.

(uppdaterad)
Debatten om barnäktenskap
[object Object]
Sara Mohammad, Aleksander Gabelic, Sven-Erik Alhem och Anna Bergendahl med flera tar upp barnäktenskapen, och menar att ansvarig minister är alltför vag i frågan. Foto: Foto: Anders Henrikson, pressbild/FN-förbundet, Stig-Åke Jönsson/TT, Fredrik Sanberg/TT

DEBATT | BARNÄKTENSKAP

Att ens diskutera barnets mognadsgrad och en bedömningsskala för barn mellan 15 och 18 år är just det svek mot barnen som vi har varnat för.

Vi som undertecknar den här artikeln är medlemmar i ett nätverk lett av Svenska FN-förbundet som har arbetat mot barnäktenskap och tvångsäktenskap sedan regeringen lät utreda frågan 2010-2012. Vårt budskap har hela tiden varit glasklart: unga som bor i Sverige ska ha samma rätt till skydd mot påtvingade äktenskap oavsett bakgrund. Något annat vore oacceptabelt med tanke på Sveriges åtaganden i bland annat FN:s barnkonvention. FN har också skärpt uppmaningarna till medlemsländerna att stoppa barnäktenskap, senast i de globala målen som antogs i generalförsamlingen i höstas.

Vi varnade när den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap infördes den 1 juli 2014 för att många unga fortfarande riskerar att stå utan skydd. Utvecklingen ger oss dessvärre rätt. Inte ett enda fall av barnäktenskap har lett till åtal. Fortfarande inträffar det att svenska myndigheter registrerar barn som gifta. Många unga, särskilt i förortsområden, känner fortfarande att de inte kan välja vem de ska gifta sig med.

Annons
X

Den senaste tidens debatt om nyanlända barn som är gifta är ytterligare ett exempel på bristerna i hanteringen av barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Landets kommuner kan välja om de vill låta nyanlända gifta barn bo med sin respektive. Att låta barn över 15 år bo med sin partner är ett indirekt erkännande av giftermålet.

Den nya lagstiftningen förbjuder inte bara barnäktenskap, utan också resor utomlands för att gifta bort sitt barn för att sedan återvända till Sverige. Att godkänna ett barnäktenskap bara för att det ingicks innan barnet kom till Sverige innebär dubbla standarder och sänder felaktiga budskap.

Som Barnombudsmannen har påpekat kan inte barnäktenskap betraktas som frivilliga. De är tvärtom ofta kopplade till våld, utnyttjande och press från familjen. Ett barn som har ingått äktenskap, ofta flickor som tvingats gifta sig med äldre män, befinner sig i en position som gör det omöjligt att gå emot familjen och dess traditioner. Barn på flykt är dessutom i en särskilt utsatt situation.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Just barns säkerhet och rätten till en barndom glöms ibland i debatten. FN:s barnkonvention säger tydligt att barn har rätt att vara barn tills de fyller 18 år. Enligt artikel 16 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är äktenskap något som endast vuxna har rätt att ingå. Att ens diskutera barnets mognadsgrad och en bedömningsskala för barn mellan 15 och 18 år är därför just det svek mot barnen som vi har varnat för.

  Barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnérs inlägg (SvD Debatt 10/2) är välmenande men saknar konkretion. Inte med ett ord berör hon avsaknaden av effekter av den nya lagen. Om ministern menar allvar med sin ambition att bekämpa barnäktenskap där de tillämpas kan hon börja i Örebro, Eskilstuna och Göteborg – eller vilken svensk stad som helst där många ungdomar inte kan styra över sitt val av partner.

  Aleksander Gabelic

  ordförande Svenska FN-förbundet

  Najla Ahmed

  ordförande, Somaya kvinno- och tjejjour

  Sven-Erik Alhem

  förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige

  Eva Axelsson

  hållbarhetschef KPA Pension

  Anna Bergendahl

  artist och goodwillambassadör för FN-förbundet

  Talin Davidian

  ordförande TRIS - Tjejers rätt i samhället

  Anders Jonsson

  partner Snö of Sweden

  Heidi Knorn

  ordförande Kvinnojouren Stina i Järfälla

  Kristina Ljungros

  förbundsordförande RFSU

  Sara Mohammad

  ordförande Riksorganisationen GAPF - Glöm aldrig Pela och Fadime

  Olga Persson

  generalsekreterare Unizon

  Zinat Piradeh

  författare och goodwillambassadör för FN-förbundet

  Annons
  Annons
  X

  Sara Mohammad, Aleksander Gabelic, Sven-Erik Alhem och Anna Bergendahl med flera tar upp barnäktenskapen, och menar att ansvarig minister är alltför vag i frågan.

  Foto: Foto: Anders Henrikson, pressbild/FN-förbundet, Stig-Åke Jönsson/TT, Fredrik Sanberg/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X