Annons
X
Annons
X

Minister med folkhälsan i fokus

Folkhälsominister Gabriel Wikström har ett mål - att minska de växande hälsoklyftorna i Sverige. De kommande åren kan vi vänta oss fler förbud och restriktioner både vad gäller tobak och alkohol.

Av TT
(uppdaterad)

Hälsoklyftorna i Sverige är stora och fortsätter att öka. Livslängden är ett exempel: högutbildade lever i dag i snitt fem år längre än lågutbildade. Regeringens mål är att skillnaderna i hälsa inom en generation ska försvinna, och i mars tillsätter folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) en kommission för ändamålet.

– Den traditionella folkhälsopolitiken räcker inte till, det behövs förändringar på alla politikområden. I dag kan vi se att ojämlikheten i sig leder till ökade hälsoklyftor, säger Gabriel Wikström i en intervju med TT.

Han har redan stängt dörren för gårdsförsäljning av alkohol och vill även se över alkoholreklamen, inte minst inom sociala medier. En annan åtgärd han nämnt är ett utökat rökförbud. Samtidigt lovar han mer pengar till idrottsrörelsen.

Annons
X

TT: Hur mycket kan man komma åt med politiska verktyg, det kommer väl alltid att finnas folk som vill röka, dricka vin och äta chips?

– De data vi har visar tydligt att skillnaderna i hälsa är strukturella och inte kan förklaras av individens enskilda val eller preferenser. Jag tror att politiken kan spela en oerhört stor roll för att sluta klyftorna, säger Gabriel Wikström.

Beskedet om gårdsförsäljning gick ministern ut med tillsammans med nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, vilket har rönt viss kritik. Men Wikström slår ifrån sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – I debatten har man jämfört IOGT-NTO, som är en av Sveriges största och äldsta folkrörelser, men någon typ av billig lobbyorganisation. Det tycker jag är ett problem. Svensk politik bygger på en samverkan mellan politiska företrädare och de stora folkrörelserna, säger han.

  Det enda lagförslag som Gabriel Wikström hittills lagt fram - om att avskaffa tvånget för landstingen att erbjuda fritt vårdval - fick snabbt dras tillbaka efter hård kritik från lagrådet. När och hur regeringen tänker återkomma med ett nytt förslag är i dag oklart.

  – Vi befinner oss i en process där vi funderar på hur vi ska gå vidare, säger Gabriel Wikström.

  Precis efter valet blev han internationellt känd som ”den snygge ministern”, sedan han fått flera tusen turkiska beundrare på Twitter. Men Wikström betonar att det också ofta finns en politisk underton i kommentarerna.

  – Kan jag på något sätt vara en förebild för unga i Turkiet, då är jag väldigt stolt över det, säger han.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X