Annons
X
Annons
X

Minister ”käftade” i talarstolen

Under fredagens interpellationsdebatt hettade det till när finansminister Magdalena Andersson riktade kritik mot talman Tobias Billström. Den senare ilsknade då till och uppmanade Andersson att inte ”käfta”, ett ordval som väckte uppmärksamhet.

– Olyckligt om det blir stora diskussioner kring talmannen, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Av SvD, TT

Andersson var upprörd eftersom hon ansåg att hennes moderate motståndare i en interpellationsdebatt kom med lögnaktiga påstående om vad hon sagt och inte sagt vid tidigare tillfällen. Andersson reagerade då på att Billström inte ingripit.

– Det kan inte vara en ordningsfråga vad som framförs i talarstolen, det får finansministern  i så fall ta med respektive ledamot, jag uppfattade ingenting som bryter emot reglerna i kammaren, svarade Billström då, varpå Andersson konstaterade:

– Bra, man får glida på sanningen hur mycket som helst, enligt den moderata talmannen.

Annons
X

Detta fick talmannen att ilskna till.

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet, det får finansministern ta i talarstolen, det är inte jag som deltar i debatten, sade han.

Statsvetaren Jonas Hinnfors vill inte uttala sig om ifall det var fel eller rätt av Billström att uttrycka sig så, men konstaterar att det är principiellt viktigt att talmansämbetet åtnjuter respekt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är ett viktigt ämbete och på senare tid har vi flera exempel på att talmän har ifrågasatts, säger han till SvD.

  **Han lyfter bland annat **kritiken mot dåvarande talman Per Westerbergs agerande vid regeringsbildandet i höstas, då Westerberg av vissa ansågs väga in budgeten som en faktor, utan att ha mandat för det. Han lyfter också de markeringar som riktats mot andre vice talman Björn Söder (SD).

  – De är olyckligt om det blir stora diskussioner kring talmannen, och det är viktigt att man som talman tänker på vad man gör och säger både i talmansrollen och utanför den. Men det är allas ansvar att respektera talmansämbetet.

  Jonas Hinnfors säger också att det är svårt att avgöra om Magdalena Andersson har fel eller rätt i sin kritik mot att Billström inte ingrep mot sin partikamrats anförande.

  – Normalt sett brukar inte talmannen gå in och korrigera i anföranden och avgöra vad som är fel eller rätt. Politiken är till sin natur sådan att man kan tolka uppgifter och statistik olika utifrån sin ideologi och världsbild. Det ska mycket till för att talmannen ska gå in och reglera det, säger Hinnfors.

  TT/SvD

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X