Annons
X
Annons
X

Minister hos balanscoach

Ju högre tryck på jobbet, desto längre stoppsträcka behöver vi för att landa under ledigheten. Att koppla av är för många en långt större utmaning än de man möter i ett ansvarstyngt arbetsliv. SvD lät integrationsminister Erik Ullenhag träffa Cecilia Kärvergård, stresskonsulten som kallar sig Livsstilsdesigner för att prata avslappningsstrategi inför semestern.

Integrationsministern Erik Ullenhag går till stresskonsult för att lära sig slappna av.
Integrationsministern Erik Ullenhag går till stresskonsult för att lära sig slappna av. Foto: TOMAS ONEBORG

KONSTEN ATT SLÅ DANK

Tid, kalender och närvaro är tre områden som är i ständigt fokus för Erik Ullenhag just nu. Som relativt nytillsatt minister håller han fortfarande på att vänja sig vid att tiden till stor del ägs av andra och att kalendern både kan vara en möjliggörare och ett hot, det gäller att bemästra den. Vad gäller närvaro så är det ett mantra både i jobbet och privat. Att vara här och nu med full uppmärksamhet på den, de och det han har framför sig, just för stunden.

– Inför varje nytt möte, varje uppgift under dagen försöker jag ställa mig frågan ”varför?”. Varför träffar jag de här människorna? Varför håller jag det här anförandet? Vilka har jag framför mig, varifrån kommer de, hur färgar deras erfarenheter livssyn och åsikter? När jag gör det så landar jag i nuet och både mår och levererar bättre.

– Vad händer de gånger du missar den här ställtiden?, frågar Cecilia Kärvegård.

Annons
X

– Då känns det som att åka slalom mellan olika göranden. Jag rör mig mot mål men missar närvarokänslan. Kvalitén i det jag gör blir sämre.

På Cecilia Kärvegårds uppmaning får Erik Ullenhag prova den direkta effekten av att stanna upp på kommando, sluta ögonen och dra några djupa andetag som bottnar i magen.

– När vi rusar fram i tillvaron andas vi kort och grunt, förklarar Cecilia. Hjärnan hinner inte syresätta sig ordentligt och vi fattar sämre beslut. Att stanna upp, om så bara för någon minut, mellan två åtaganden ger en omstart. Du slappnar av, tänker klarare och laddar om.

Familjelivet är lite speciellt utifrån att hustrun Maria arbetar och bor i Jerusalem. Erik Ullenhag har därmed huvudansvaret för de två barnen, ett uppdrag som fungerar tack vare ett gediget nätverk och god planering. Livet med barnen hjälper honom att behålla både perspektiv och närvaro.

– Jag känner mig mer grundad i mitt yrkesliv sedan jag har blivit förälder, säger Erik Ullenhag. Kritik eller feltramp får inte lika stora proportioner som tidigare. Jag har en given plats i tillvaron som pappa, och den tillför inte bara livsglädje utan sätter även ramar för vardagen. Jag behöver hämta barn och det är ett faktum som även kalendern får ta hänsyn till.

Samtidigt blir det kanske just i det här sammanhanget han kommer på sig själv i vilken grad han lever i framtiden. Erik Ullenhag berättar hur han inför vårens Gröna Lund-besök redan på bussen kalkylerade med risken för långa köer och hur barnen skulle behöva förberedas på det för att inte knäcka ihop.

Ett lekfullt sätt att påminna sig själv om att komma tillbaka till nuet är Cecilias gummisnoddstrick.

– När du ska öva på närvaro kan du sätta en gummisnodd om handleden. När du märker att tankarna seglar iväg åt ett annat håll och lämnar nuet, snärta till med gummisnodden! I vilka situationer känner du full närvaro?

– När jag diskar eller spelar squash, säger Erik Ullenhag med ett leende och berättar att han som gammal idrottare försöker hinna med åtminstone ett idrottspass i veckan, målet är tre. Och att det är de här stunderna som utgör hans enda egentliga egentid.

– Skulle du behöva mer av den tiden tycker du?

– Nej jag tror egentligen inte det, reflekterar Erik Ullenhag. När jag umgås med vänner upplever jag att jag får ”egentid” fastän tillsammans med andra som jag tycker mycket om. Det räcker ganska bra.

Som idrottare och målinriktad personlighet tränar Erik Ullenhag på att förhålla sig till begreppet ”att få något gjort”, på ett nytt sätt. Under sin tid som tingsnotarie kunde han se de fysiska pappershögarna med ärenden betas av en efter en. Ju mer effektivt arbete, desto snabbare minskade högen. Som statsråd kan det gå dagar utan att han kommer i närheten av skrivbordet eller datorn. Han har andra arbetsuppgifter som inte leder till ett direkt mätbart resultat.

– Man blir sällan ”klar” i det här jobbet, menar Erik Ullenhag. Politik handlar om förändring och de processerna behöver tid. Därför har jag bestämt mig för ett nytt och mer balanserat sätt att gå ned för landning inför semestern i år, för att undvika att behöva sova ikapp hela första veckan.

– Det tar nästan två veckor för oss människor att gå ned i semesterläge, menar Cecilia Kärvegård. Bra att du har lagt in en lång sammanhållen tid och på annan ort där du har lämnat vardagen kan släppa lite på kontrollen. Du skulle också behöva gå in för att aktivt slappna av genom att lyssna på eller göra avslappningsövningar, ha mediefria pass och begränsa kontakten med arbetet till ett minimum.

Annons
Annons
X

Integrationsministern Erik Ullenhag går till stresskonsult för att lära sig slappna av.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X