Annons
X
Annons
X

Minister fick biståndspengar i lön

Biståndsminister Gunilla Carlsson, som avgick förra veckan, har under fyra års tid fått sin lön betald med biståndspengar.

Av TT
(uppdaterad)
Gunilla Carlsson och Carl Bildt i riksdagen i våras.
Gunilla Carlsson och Carl Bildt i riksdagen i våras. Foto: LEIF R JANSSON/TT

– Mycket uppseendeväckande, säger KU-ordföranden Peter Eriksson (MP).

Även Carlssons statssekreterares lön finansierades med biståndspengar. Totalt rör det sig om över 20 miljoner kronor, rapporterar Ekot.

Beslutet kom 2009, då utrikesdepartementet tittade på vilka avräkningar som skulle kunna göras från biståndsbudgeten eftersom anslaget skurits ned. Enligt utrikesminister Carl Bildt (M) är det inget konstigt; han säger att det handlar om en rad kostnader som räknas av mot biståndsbudgeten.

Annons
X

– Jag tycker att det här är mycket uppseendeväckande och har svårt att se att det skulle vara förenligt med villkor för anslag, de regler som finns för budgeten och de beslut som riksdagen fattar om det, säger Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– När riksdagen säger att vi ska avsätta si och så mycket till bistånd och vi har en särskild budget för regeringskansliet är det ju inte meningen att regeringen ska ha fria händer att flytta över regeringskansliets personal till biståndsbudgeten, för att i praktiken minska den, säger Eriksson som inte har hört talats om något liknande tidigare.

Eriksson säger att Miljöpartiet överväger en egen anmälan till KU, men vill fundera på det ytterligare någon dag.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT: Du tror inte att andra regeringar har gjort så här tidigare?

  – Nej, det gör jag inte. Det finns ett konto för regeringskansliet. Annars kunde man ju lika gärna ta arbetsmarknadsministerns lön från ersättningen till arbetslösa, säger Eriksson.

  Björn von Sydow, Socialdemokraternas gruppledare i KU och en gång försvarsminister, tror att KU kommer att granska frågan. En av de saker som måste undersökas är då om reglerna är tydliga.

  Men han skulle bli förvånad om det är enligt reglerna. Han gör jämförelsen med om han, under tiden som försvarsminister, hade fått sin lön från arméns materialanslag.

  – Inte ska försvarsministern vara avlönad från anslaget till försvarsmakten, säger von Sydow.

  Enligt Ekot har det aldrig förut skett att en ministers lön betalas med biståndspengar - pengar som ska gå till att bekämpa fattigdom.

  Gunilla Carlssons lön var 121 000 kronor i månaden, hennes statssekreterare lön är 91 800 kronor i månaden. Sedan januari i år betalas deras löner inte längre med biståndspengar.

  S-ledaren Stefan Löfven reagerar starkt på uppgifterna.

  – Jag tycker att det är helt fel. Bistånd ska gå till bistånd, främst fattigdomsbekämpning, och inte till statsrådslöner. Det säger sig självt, säger Löfven.

  – Det finns internationella regler och de medger inte avdrag för den här typen av kostnader.

  Reglerna Löfven hänvisar till ger till exempel möjlighet att låta vissa administrationskostnader eller kostnader för migration räknas av från biståndet.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Gunilla Carlsson och Carl Bildt i riksdagen i våras.

  Foto: LEIF R JANSSON/TT Bild 1 av 2

  Statsminister Fredrik Reinfeldt och avgående statsrådet Gunilla Carlsson vid pressträffen i Riksdagshuset. ”Jag har bett om att få gå vidare”, sade Carlsson.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X