Annons
X
Annons
X

Minister: CSN måste lösa det här

Centrala studiestödsnämnden har fått hård kritik för att studenter tvingas betala tillbaka studiemedel – trots att de följer studieplanen.
Men CSN kommer inte att dra tillbaka sina krav.

Av SvD, TT

Flera tekniska högskolor har tidigare krävt att myndigheten ska ändra sig. Nu reagerar även politiker på CSN:s tolkning av reglerna.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz:

– Jag kräver nu att CSN och landets universitet och högskolor sätter sig ned och går igenom hur detta ska lösas. Studenter ska inte hamna i kläm för att statliga myndigheter inte kan samarbeta, säger Tobias Krantz.

Annons
X

Han konstaterar att lärosätenas terminsupplägg fungerar utmärkt gentemot CSN:s regler på de allra flesta håll.

– Det vore skam om det inte gick att lösa för de studenter det nu handlar om. Det går att lösa med nuvarande regler om alla visar god vilja, säger Tobias Krantz.

Ett möte mellan CSN och de berörda lärosätena är inplanerat om några veckor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tänker utbildningsminister Jan Björklund (FP) göra, frågar riksdagsledamoten Göran Lindblad (M). ”Det har aldrig varit riksdagens avsikt att stoppa heltidsstudenter på långa, högt kvalificerade utbildningar från att erhålla studiefinansiering om de uppfyller studieplanen” skriver han och benämner CSN:s ambitioner som byråkratiska och övernitiska.

  Lage Rahm, studentpolitisk talesperson i MP, varnar för en föreslagen förändring som skulle göra det möjligt för CSN att hålla inne med studiemedel redan vid misstanke om felaktigheter. ”Med nuvarande njugga inställning hos CSN som vi sett har drabbat enskilda studenter hårt, riskerar det nya förslaget tusentals studenters möjlighet till högskolestudier”, skriver Lage Rahm. Förslaget debatteras i riksdagen på måndag.

  Men enligt CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin kommer myndigheten varken att återkalla eller vänta med återkraven.

  – Reglerna är väldigt klara och det är ingen tveksamhet om vad som gäller, säger hon och tillägger att det är beklagligt för dem som drabbas.

  TT - Stockholm & SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X