Annons

Minister: Bistånd till hälsa är fortsatt prioriterat

Isabella Lövin
Isabella Lövin Foto: Christine Olsson/TT

Regeringen har fått kritik för vissa neddragningar när det gäller biståndspengar inom hälsa. Men vi måste skära ned med cirka 4 miljarder och därmed göra vissa prioriteringar, skriver biståndsminister Isabella Lövin (MP).

Under strecket
Publicerad

Vi lever i en tid då biståndet behövs mer än någonsin. Krig och konflikter har skapat den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget, med över 60 miljoner människor på flykt. Behovet av akut nödhjälp har vuxit explosionsartat i takt med att de globala kriserna blir fler, större och mer långvariga. Klimatförändringarna med torka eller översvämningar förvärrar fattigdomen och skapar en desperation som spär på konflikter och driver människor på flykt.

Trots detta får FN:s humanitära appeller bara hälften av de resurser som skulle behövas, och stora systembärande FN-organ går på knäna. På en rad håll i världen pågår fruktansvärda kriser i nästan total medieskugga, som i Sydsudan, DR Kongo eller Centralafrikanska Republiken. För de människor som varje dag upplever helvetet på jorden är det knappast en tröst att den extrema fattigdomen minskat på global nivå.

Annons
Annons
Annons