Annons
X
Annons
X

Minister anklagar Brown för

Premiärminister Gordon Brown straffades hårt av de brittiska väljarna i söndagens EU-val. Dagen efter anklagar en av hans före detta ministrar Brown för att ägna sig åt mobbning, smutskastning och läckor.

Det är med mycket hårda ord som miljöminister Jane Kennedy lämnar den brittiska socialdemokratiska regeringen. Hon säger att hon inte kunde ställa sig bakom premiärminister Gordon Brown och hans ledarstil och därför valde att gå.

– Jag har varit olycklig en tid när det gäller läckor och smutskastning mot kollegor, säger Jane Kennedy i intervjuer i brittiska medier.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kennedy säger att hon fick frågan om hon ville vara kvar i regeringen i samband med regeringsombildningen, men att det i så fall krävdes en lojalitetsförklaring för Gordon Brown. Detta kunde hon inte ge, och det är förklaringen till att hon inte heller kunde sitta kvar i regeringen. Hon poängterar att det var hennes eget val att gå.

  Annons
  X

  Jane Kennedy drog paralleller till 80-talets Liverpool där hon gjorde sig ett namn i partiet för sitt motstånd mot en hårdför socialistisk falang inom Labour-partiet, den så kallade Militant Tendency.

  – Det är en stil, en typ av politik som jag har kämpat mot i hela mitt arbetande liv sedan kampen mot Militant Tendency här i Liverpool. Det är inte en typ av politik som jag vill bli associerad med, sade Jane Kennedy i en intervju med BBC.

  Labour-partiets talesman John Denham tillbakavisar anklagelserna om mobbning och smutskastning och hävdar att avgående ministrar har behandlats rättvist, och att de har fått erkännande för sitt arbete.

  Men Brown har genomlevt en mardrömsvecka och tvingades till internt krismöte med partikamrater på måndagen.

  Enligt bedömare kan man börja tala om en formell revolt mot Browns ledarskap, som sedan tillträdet i juni 2007 efter en kort smekmånad kantats av bekymmer, politiska tvister samt vikande opinion.

  Brittiska tidningar har haft rubriker som ”Nere för räkning” och ”Vid avgrundens rand”.

  En regeringskris i Storbritannien skulle även få konsekvenser för samarbetet inom EU och Lissabonfördragets framtid.

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X