Miniräknarna tar över i Bryssel

Under strecket
Publicerad
Annons

BRYSSEL, SvD
På väg med Bryssels gula stadsbuss i den gråregniga gryningen drömmer jag om jullovets ljuva förlustelser. På väg till ännu en lång dag med själsdödande schackrande om några decimaler i EU-bunkern längtar jag efter en berikande upplevelse.
Dit hör en efterlängtad omläsning av Huset Buddenbrook (i Ulrika Wallenströms nya översättning). Tänk att på nytt få försjunka i detta lysande mästerverk som den unge Thomas Mann hann skriva innan han blev mer intresserad av döden än av livet.

I Buddenbrooks skildras det klassiska mönstret för ett familjedrama i tre akter: uppbyggnad, utveckling och förfall. Ett mönster som i denna tidiga morgon även tycks stämma in på den europeiska gemenskapens öde.
En första generation med Jean Monnet, Robert Schuman och Konrad Adenauer lägger grunden. En andra generation med Jacques Delors, Francois Mitterrand och Helmut Kohl utvecklar den.
Sedan några år ser vi hur en tredje generation med Jacques Chirac, Tony Blair och Göran Persson håller på att förskingra arvet. Nu är det dags för konkursförvaltarna att rycka in, rädda möblerna och försöka rekonstruera verksamheten.

Annons
Annons
Annons