Annons

”Minimilön i EU hotar svenska modellen”

Ursula von der Leyen,  EU-kommissionens ordförande, vill införa minimilöner inom EU.
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, vill införa minimilöner inom EU. Foto: Philipp von Ditfurth/DPA/TT

Om inte EU:s intåg i arbetsmarknadsfrågor stoppas finns risken att nästa års avtalsrörelse blir en av de sista. Det skriver Stefan Koskinen och Andreas Åström från arbetsgivarorganisationen Almega.

Under strecket
Publicerad

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen valdes var hon väldigt tydlig med att hon inom hundra dagar skulle presentera ett förslag om europeiska minimilöner. Dagarna går och det finns inget som tyder på att hon har ändrat sig. För svensk del skulle lagstiftade minimilöner vara väldigt bekymmersamt.

Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, tar ett gemensamt ansvar för lönebildningen helt utan statlig inblandning. Detta har visat sig vara mycket framgångsrikt. Många andra europeiska länder kan bara drömma om en liknande situation som på den svenska arbetsmarknaden. Tack vare ansvarstagande parter på den svenska arbetsmarknaden har vi kunnat värna den svenska konkurrenskraften samtidigt som vi haft goda reallöneökningar. En förutsättning för den svenska modellens framgång är att parterna har kunnat ta ansvar för lönebildningen och träffa avtal utan politisk inblandning och utan risk för politisk överprövning av det man kommer fram till.

Annons
Annons
Annons