Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Lundin: Minimilön het valfråga

Tyskland är Europas starkaste ekonomi och världens näst största exportnation - beundrat för sin konkurrenskraft, den starka industrin och den låga arbetslösheten. Men också kritiserat för att konkurrera ut grannarna i Europa med låga löner. När Tyskland går till val i dag är minimilöner den stora heta frågan.

Angela Merkel på valaffisch i Berlin.
Angela Merkel på valaffisch i Berlin. Foto: AP

En pisksvingade Angela Merkel i SS-uniform är bara en av många nidbilder som på toppen av eurokrisen publicerades i de grekiska medierna. Kritiken handlar om att Tyskland skor sig på bekostnad av de andra länderna i eurozonen och hänsynslöst utnyttjar sin starka ekonomi för att slå ut sina rivaler.

– Jag vill ha ett Tyskland som inte är beroende av löner på 400 euro i månaden (3 500 kronor) för att vara konkurrenskraftigt, dundrade häromdagen Frankrikes minister för social ekonomi Benoit Hamon.

– Jag vill att Tyskland ska spela schysst!

Annons
X

Faktum är att Frankrike, som är eurozonens näst största ekonomi, har förlorat konkurrenskraft gentemot Tyskland i en dramatisk omfattning. I World Economic Forums konkurrensliga ligger Frankrike i dag på plats 23 medan Tyskland har stigit till plats fyra.

Arbetslösheten i Tyskland ligger på 5,3 procent och i Frankrike på 11 procent. Samtidigt fortsätter den franska industrin att slås ut. För två fabriker som försvinner öppnar bara en enda nya fabrik. Jämfört med Tyskland är industrins andel av BNP hälften så stor: 11 procent mot 22 procent.

Bakom utvecklingen ligger naturligtvis Tysklands välsmorda verkstadsindustri med tillverkare som Volkswagen, BMW, Mercedes, Siemens, BASF och Bayer. Men också en uppsjö av medelstora, ofta familjeägda företag som på sina områden är världsmarknadsledare. Lägg till tidiga satsningar på Kina så är exportmiraklet lätt förklarat.

Men till sanningen hör också att Tysklands konkurrenskraft bygger på de låga lönerna och de tuffa arbetsmarknadsreformerna som infördes 2003-2005 av den rödgröna regeringen under Gerhard Schröder.

Nästan sju miljoner tyska arbetstagare tjänar i dag mindre än 8:50 euro i timmen, cirka 74 kronor. Frisörer i östra Tyskland kommer ibland inte upp till mer än 3:50 euro i timmen. Åtta miljoner har en månadslön på 450 euro, 3 900 kronor, och slipper betala sin del av de sociala avgifterna.

Det ska jämföras med Frankrike som har en minimilön på 9:50 euro i timmen för alla sysselsatta.

I den tyska valrörelsen har kraven på lägsta löner seglat upp som en av de stora frågor som skiljer Angela Merkels borgerliga regering från socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet Die Linke. Oppositionens krav är minst 8:50 euro i timmen oavsett bransch och region.

Merkel håller fast vid att löner är en fråga för arbetsmarknadens parter – inte för politiker.

Inget tyder på ett rödgrönt maktövertagande nu på söndag. Det mest sannolika – och av väljarna favoriserade – resultatet är en bred koalition av kristdemokraterna CDU, dess bayerska systerparti CSU och socialdemokraterna SPD under ledning av Angela Merkel. Merkel lär i så fall få kompromissa på flera punkter – kanske också när det gäller minimilöner.

På det hela taget torde Tyskland efter valet dock inte se mycket annorlunda ut än dagens Tyskland. Redan nu är den privata konsumtionen den starkaste drivkraften i den pågående konjunkturuppgången.

Importen ökar och att det tyska loket drar i allt större utsträckning resten av Europa. Dessutom har löner redan börjat stiga – samtidigt som förtroendet växer både i hushållen och i näringslivet.

Slutsatsen blir att bilden av Tyskland som Europas största låglöneland fortfarande är riktig. Men den håller på att suddas ut. Till fördel för de tyska hushållen och grannarna i Europa, men kanske till nackdel för den tyska konkurrenskraften.

Vad kan du om ekonomi och politik?

Vad är definitionen på recession? quiz.svd.se Var blev Anne Wibble chefsekonom? quiz.svd.se Vad är en så kallad svartfot? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Angela Merkel på valaffisch i Berlin.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X