Recension

På andra sidan havet, Beginning, Arktis Arktis! m fl verk, Dir: Petter Sundkvist, John Storgårds och Bo JohanssonMinimalistisk puls i Rehnqvists islandskap

Under strecket
Publicerad
Annons

5 Med sofistikerad vanvördighet lånar Karin Rehnqvist tonfall och gestik från folkmusiken, och blåser varligt in sin egen ande. Klarinettkonserten På andra sidan havet (2002) låter en schamanistisk stämma ljuda - klarinetten slirande över orkesterns bordun, drillande i lyhört spel av Martin Fröst.
Läckrast är den fjädrande folkdansen i satsen Singing, där anarkisten Rehnqvist regisserar klarinetten att skratta bort igenkännandet - tji fick ni!
Klarinettkonserten är en av frukterna av utbytet mellan Örebro kammarorkester och Scottish Chamber Orchestra, då Rehnqvist och Sally Beamish bytte landskap och publik under fyra år som Composers-in-residence. Och man kan förstå att det för en skotsk publik finns något både exotiskt och välbekant i Rehnqvists lyriska tonmålningar.

Folkmusikinspirationen till trots går faktiskt tankarna till minimalismen när jag lyssnar på tondikten Arktis Arktis!(2000) - det musikaliska resultatet av en resa med en isbrytare till köldens mitt för några år sedan. En återupprepad puls suggererar fram ett fartyg som tuggar sig fram genom isen, stråkglissandi som svirrande måsar, kaskader av is och snö.
Här finns en poetisk fantasi, som artikulerar på ett mycket medvetet sätt. Men det är ingen ljudtapet - ”man kan inte diska till min musik”, påstod hon fermt i en intervju för några år sedan. Arktis Arktis! har isens styrka och skörhet, och filmiska kvalitéer gestaltade i utdragna musikaliska skeenden som kräver sitt. Rehnqvist inbjuder lyssnaren att våga resan in i glipan mellan mikrotonerna och sugas in i isens stelfrusna landskap. Det finns en extatisk hållning bakom det reflekterade som kanske kunde formas ännu tydligare - genom en starkare grundpuls, en mindre fragmentarisk läsning av partiturets mer lyriska avsnitt.
Men i sista spåret på detta
cd-porträtt hörs fyra trallande, kulande änglar bryta sig in i koralen I himmelen med spjuveraktigt trots och jubel. Glad blir även jag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons