Annons
X
Annons
X

Mingla med rätt kroppsspråk

För att få fram dina åsikter och uppfattas som socialt kompetent gäller det att ta kontroll över ditt kroppsspråk. Ditt personliga genomslag visar hur väl du når fram till andra.

[object Object]
‑”Vi har en självbild, som kanske inte alltid stämmer överens med vad vi kommunicerar om oss själva till andra”, säger Mattias Thorsson, konsult på Edward & Smedje.

SvD Näringsliv har i två artiklar berättat om vikten av att kunna mingla och vara socialt kompetent.
Men enligt Mattias Thorsson, konsult på Edward & Smedje räcker det inte med att ha den rätta klädseln, rätta kompisarna och att vara medveten om hur man beter sig för att få människor att lyssna. I stället är kroppsspråket A och O för det personliga genomslaget. Hur du upplevs kan skilja sig en hel del från hur du vill bli sedd.

- Vi har en självbild, som kanske inte alltid stämmer överens med vad vi kommunicerar om oss själva till andra. Små, subtila signaler hos oss styr omgivningens åsikter om oss, säger Mattias Thorsson som är specialist på personligt genomslag.

I vårt kroppsspråk ingår även tonfall, blick och de ljud vi ger ifrån oss. Det mesta är vi omedvetna om, men kroppsspråket blir extra tydligt i stressade situationer. Att nicka en tiondels sekund för snabbt kan upplevas som aggressivt och ointresserat i stället för medhållande. Ett annat vanligt fel är att när man ska säga något negativt
spänner man sig så mycket att man omedvetet betonar negativa ord som ”men” och ”faktiskt”.
Mattias Thorsson menar att det handlar om att människor upp- repar sina mönster, vilka är mer eller mindre lätta att komma åt.

Annons
X

Dessutom måste man ha modet att våga betrakta sig själv och de egenskaper man har. I rollspel som filmas och sedan utvärderas av bland annat en psykolog uppmärksammas de felaktiga signaler man sänder ut. Det är viktigt att öva och att träna praktiskt på de situationer man kan utsättas för. Bara genom att se sig själv på film - där man ger ifrån sig konstiga ljud eller att viftar omotiverat mycket med händerna- kan bli en tankeställare. Mattias Thorsson tror att felaktiga signaler handlar om osäkerhet och stress över situationen.

– Det är viktigt att ta kontroll över sitt kroppsspråk, sitt leende och sina ögon. Inte minst är ögonen är viktiga, eftersom de visar vad du verkligen känner. Det går inte att le med bara munnen.

Att veta var man ska göra av händerna brukar vara svårt. Vanliga
fel är att antingen röra dem snabbt och ryckigt eller med monotona rörelser. Då är det bättre att ha dem bakom ryggen som en sergeant, menar Mattias Thorsson.

– Jag såg ett lysande tal en gång. Men talaren visste inte var han skulle göra av händerna. Han la upp dem på bordet, tog bort dem efter fyra sekunder och la upp dem igen. Och så vidare. Till slut var hans händer det enda jag såg.

Fotnot: Dela gärna med dig av dina bästa mingeltips bland kommentarerna här nedanför.

Åse-Marie Nilsson

Annons
Annons
X

‑”Vi har en självbild, som kanske inte alltid stämmer överens med vad vi kommunicerar om oss själva till andra”, säger Mattias Thorsson, konsult på Edward & Smedje.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X