Annons

Mineraljakt i fokus när världsreligioner möts

Kampen mot mineraljakt på Österlen når allt högre höjder. I helgen samlar benediktinerklostret Mariavall, ett nav i det skånska gruvmotståndet, representanter för världens religioner för att hålla bönestund för jord och natur.

Även gruvprojekt runt om i landet tas upp, rapporterar Ystad Allehanda.

TT
Publicerad

På Österlen växer sig protesterna mot det brittiska gruvbolag Scandivanadiums jakt på batterimetallen vanadin allt starkare. Företaget, som börjat provborra i Hörby, har även ansökt om att få provborra på Österlen. Där har både markägare och lokalpolitiker satt sig på tvären, och den rättsliga processen pågår fortfarande.

Nu tar klostret till nya grepp för att lyfta frågan om "hot mot natur och djurliv" – något nunnorna bland annat anser att mineraljakten på Österlen liksom i resten av landet gör. Under temat "Vår änglamark" samlar klostret representanter från en rad religioner, bland annat rabbinen från Malmös judiska församling, Svenska kyrkans biskop i Lunds stift, en norrschaman, samt representanter från buddhistiska inriktningar, för att be och få perspektiv på naturhot utifrån olika trosinriktningar.

Moder Christa Claesson fotograferad i samband med ett stormöte för markägare i området på Österlen hösten 2018. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 2

Carl Piper, moder Christa Claesson och Anita Ullmann som utgör kärnan i gruppen Vetonu.se som vill stoppa mineraljakten på Österlen. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons