Annons
X
Annons
X

”Mindre pinsamt att själv stoppa jakten”

Det blir ingen ny licensjakt på varg, det framgår av regeringens svar på EU-kommissionen kritik av den svenska vargjakten. Svenska Dagbladets miljöreporter Susanna Baltscheffsky förklarar vad beslutet innebär.

Av SvD

Varför kommer det här beslutet nu?
– Kommissionen har varit tydlig med att den skulle dra Sverige inför domstol. Den har även varit tydlig med att kommissionen kommer att inhibera ett nytt beslut om licensjakt, vilket innebär att det ändå inte blir någon jakt medan processen pågår. Det här rapporterade SvD om
redan den 19 juni. Nu vill Sverige rädda sitt anseende och det blev helt enkelt mindre pinsamt att själv stoppa jakten.

Är du förvånad över beskedet?
– Ja, lite. Miljöminister Andreas Carlgren har envist försökt hålla fast vid att Sverige själv ska bestämma över licensjakten trots EU-kommissionen mycket tydliga kritik. Därför hade jag inte blivit förvånad om han hade gjort ännu ett försök att driva igenom licensjakten.

Nya vargar skulle sättas ut? Hjälper inte det?
– EU-kommissionen tyckte inte att utsättningen av varg var tillräcklig för att kompensera för licensjakten. Utsättning av nya vargar är givetvis bra för att minska inaveln i vargstammen, men det är ju fritt fram att fortsätta med den i framtiden.

Annons
X

Hur skulle en fortsatt svensk licensjakt på varg påverka Sveriges rykte?
– Det skulle kunna uppfattas som pinsamt eftersom vi då skulle fällas i domstol precis som andra länder som inte respekterar hotade djurarter. På en FN-konferens i Japan hade Sverige en vass politik för att rädda den biologiska mångfalden, att samtidigt bli fällda för att bryta mot EU:s regler i frågan hade inneburit att vi förlorat trovärdighet.

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X