Annons
X
Annons
X

Mindre pension med nytt räknesätt

Det orange kuvertet med besked om pensionen skickas ut i nästa vecka. Nytt för i år är en minuspost – som visar hur mycket pensionsrätten krympt efter en ny beräkningsmodell.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under de kommande veckorna dundrar Pensionsmyndigheten ut över fem miljoner orange kuvert med information om den allmänna pensionen. I vanlig ordning innehåller kuvertet en prognos om den kommande pensionen och uppgifter om hur mycket som hittills tjänats in till den allmänna pensionen.

Nytt för i år i beskedet är en minuspost som visar hur mycket pensionsrätten minskat på grund av den balansering som görs i pensionssystemet.

Minusposten har tillkommit efter ett riksdagsbeslut från i höstas som innebär ett nytt sätt att räkna ut pensionsrätten, under perioder då bromsen slagit till. För en genomsnittlig pensionssparare rör det sig om en minskning på cirka 2 500 kronor detta år.

Annons
X

– Vi har valt att vara transparenta med den här förändringen, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten och är medveten om att den nya minusposten kan ge upphov till många frågor.

Hon förklarar att det nya sättet att räkna syftar till att skapa mer rättvisa mellan pensionssparare och pensionärer.

– Pensionsspararna ska inte tjäna på att vi gör en balansering. De har tidigare gjort en vinst under de perioder som systemet har varit i obalans och bromsen slagit till.

Om man har tjänat in pengar till sin pension under de perioder som systemet har varit i obalans och bromsen slagit till så har man gjort en vinst, det är inte tanken och därför gör vi den här förändringen, säger Petersson.

**Pensionssystemet är **uppbyggt kring en modell som ska se till att det finns en balans mellan skulder och tillgångar i systemet. När skulderna är större än tillgångarna, slår den så kallade bromsen till, myndigheten ser till att göra en så kallad balansering.

En obalans mellan skulder och tillgångar kan uppstå vid hög arbetslöshet, när för få betalar in skatt eller om det på annat sätt går dåligt för svensk ekonomi. Bromsen slog till 2010 och balanseringen har pågått under sex år.

– Pensionärerna drabbas direkt när bromsen slår till och det märks direkt för dem i plånboken, säger Monica Petersson.

Men pensionssparare har inte behövt ta någon förlust, utan har till och med gjort en vinst på grund av balanseringen när den helt är över. Grovt räknat har snittspararen fått några tusenlappar extra varje år under balanseringsperioden.

– Vi har hela tiden vetat om att pensionssystemet har haft den här problemet, men man har inte löst det förrän nu, säger Arne Paulsson på Pensionsmyndigheten.

I år får pensionärerna en lite högre pension än i fjol. Det hänger samman med att myndigheten släppt lite på den så kallade bromsen.

– Vi är på väg ut ur balanseringsperioden, och har en högre indexering än tidigare år, vilket innebär att pensionärerna får högre pension.

Den genomsnittliga allmänna pensionsbehållningen har ökat med drygt 5 procent, enligt statistik gällande årets utskick. Ett skäl till ökningen är att den pågående balanseringen, lägger tillbaka en stor del av indexeringen från tidigare år.

Men även ökad sysselsättning, ökade timlöner och positiv utveckling inom premiepensionen har bidragit till ökningen.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X