Annons
X
Annons
X

”Mindre pengar till investeringar för klimatet”

Att inte se hela bilden och sambandet mellan produktionsnivå, utsläpp och kostnad blir bara tramsigt. Det skriver Bo-Erik Pers, vd för Jernkontoret, i en slutreplik.

Bo-Erik Pers
Bo-Erik Pers Foto: Stig-Göran Nilsson

SLUTREPLIK | UTSLÄPPSHANDEL

Magnus Nilsson, klimatdebattör, skriver i en replik i Näringsliv Debatt att industrin tjänar pengar på utsläppshandeln och att verksamheten kan läggas ner om inte utsläppen kan tas bort. Det är en närsynt bild utan hänsyn till hur handelssystemet utvecklats och att klimatfrågan är global.

Det finns perioder när utsläppsrätterna inte gått åt därför att konjunkturen varit så låg. Då kostar det naturligtvis inte, eftersom vi inte producerar när kunden slutat köpa. Men när konjunkturen vänder vill vi producera igen, och då går utsläppsrätterna åt.

Stål behövs även i framtiden när världens befolkningen ökar och allt fler ska få del av välståndet vi åtnjuter i väst. Att producera stål i Sverige är mest gynnsamt för klimatet eftersom vi har de mest effektiva ugnarna.

Annons
X

Det nya förslaget från EU ser ut att bli en dyr historia för industrin och det minskar utrymmet för klimatinvesteringar i branschen. Att inte se hela bilden och sambandet mellan produktionsnivå, utsläpp och kostnad blir bara tramsigt.
Vi vill minska utsläppen och lägger stort fokus på detta, men det kräver enorma investeringar och ny teknik som fler aktörer, bland annat staten, måste vara beredda att göra insatser.

Stålindustrin själv har tagit ett unikt initiativ för att sätta igång det stora tekniksprång som krävs. SSAB, LKAB och Vattenfall har precis inlett en förstudie för att i industriell skala framställa stål utan koldioxidutsläpp med hjälp av vätgas. Ett fantastiskt initiativ som om det lyckas skulle revolutionera stålproduktionen i världen och nästan radera utsläppen i branschen.

Sådana investeringar i ny teknik är bra klimatpolitik som bidrar till att lösa den globala klimatfrågan, istället för att ensidigt öka kostnaderna genom utsläppshandeln.

Bo-Erik Pers

vd Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation

Annons
Annons
X

Bo-Erik Pers

Foto: Stig-Göran Nilsson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X