Annons

”Mindre kött – bra för hälsan och miljön”

Anna-Karin Lindroos och Anna-Karin Quetel.
Anna-Karin Lindroos och Anna-Karin Quetel. Foto: Pressbilder

Kostexperter och hälsomyndigheter runt om i världen står eniga – att äta mycket rött kött och chark ökar risken för sjukdom. Det skriver företrädare för Livsmedelsverket i en replik.

Under strecket
Publicerad

I en debattartikel 18/10 påstår Johan Frostegård att det är nyttigt att äta mycket rött kött och att det skulle saknas vetenskapligt underlag för att säga något annat. Dessutom menar Frostegård att Livsmedelsverket har en negativ syn på kött. Frostegård verkar ha missuppfattat både Livsmedelsverkets kostråd och den vetenskapliga grunden som ligger bakom. Vi vill gärna klargöra vår ståndpunkt.

Livsmedelsverkets generella råd är att många skulle må bra av att äta betydligt mindre rött kött än idag, men INTE att alla slutar äta rött kött. Vårt råd är att äta max 500 gram rött kött och chark i veckan. Det är utan tvekan så att kött kan bidra med viktiga näringsämnen, som järn och protein, men samtidigt ökar rött kött och chark risken för tjock- och ändtarmscancer.

Annons
Annons
Annons